Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazywanie obiektu COM
Forum PHP.pl > Forum > PHP
m10
witam

Używam pewnego obiektu COM.
  1. $Obiekt = new COM("COM Obiekt")

Utworzenie go i "otwarcie" zajmuje sporo czasu, a gdy przetwarzanie po stronie serwera dojdzie do końca uruchomiony zostaje destruktor i obiekt jest zamykany. Przy następnym przeładowaniu strony znów muszę tworzyć ten obiekt i go otwierać i znów zajmuje to sporo czasu.

Próbowałem go serializować i przesyłać ( przesyła dokładnie >> O:3:"com":0:{} << ), ale zostaje zamykany ten obiekt i już nie można go dalej używać przy następnym przeładowaniu strony.

Czy jest może jakiś patent na to?

Dziękuję za wszelką pomoc i sugestie

franki01
Poczytaj o metodach __sleep() i __wakeup(). Są wywoływane odpowiednio przy serialize() i unserialize(). To jest na pewno to czego szukasz smile.gif
fander
Jeśli potrzebujesz tego obiektu w obrębie tej samej sesji, to możesz po prostu zapisać go w $_SESSION, jeśli ten obiekt potrzebny jest ci powiedzmy za 3-4 dni to możesz go zapisać w pliku np txt używając serialize().
m10
Dziękuję za odpowiedzi.
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam - już miałem zjazd na studiach.

Właśnie zapisywanie do sesji ( $_SESSION ) nie udaje mi się. Tzn. coś tam zapisuje w tej zmiennej (dokładnie: >> O:3:"com":0:{} << ) ale nie mogę go użyć po przeładowaniu, ponieważ na końcu uruchamia się destruktor i on najprawdopodobniej zamyka obiekt, przez co trzeba go jeszcze raz otwierać.

Już biorę się za czytanie o __sleep() i __wakeup() , i poinformuję o wynikach :-)

edit:
Ten obiekt COM-mowy nie jest chyba raczej dostosowany do używania go przez PHP
I nie ma funkcji __sleep(int).

1. $Obiekt->__sleep(120)

wynik:
Call to undefined method com::__sleep()

Czy mam go obudować w jakąś klasę i sam napisać metody __sleep() i __wakeup() ?
Jeżeli tak - to nadal nie wiem jak zrobić, aby ten obiekt nie był zamykany między przeładowaniami, ponieważ to właśnie otwarcie tego obiektu zajmuje najwięcej czasu. A z tego co czytałem to metoda __sleep() zamyka obiekt a __wakeup() otwiera powtórnie. A otwarcie powtórne to jest to, czego chcę uniknąć.

A można jakoś zrobić, aby destruktor nie był wywoływany na końcu strony, wcale nie był uruchamiany?

zegarek84
więc skorzystaj z socket'ów - w jednym skrypcie otwórz połączenie i go nie zamykaj, nasłuchuj zapytania z innych skryptów i daj odpowiedź im [cała obsługa portu com w tym pierwszym skrypcie tylko...]

tu masz przykład też a i w google doczytaj więcej:
http://php.net/manual/pl/function.socket-select.php#56241
Cytat(m10 @ 27.09.2010, 08:15:52 ) *
A można jakoś zrobić, aby destruktor nie był wywoływany na końcu strony, wcale nie był uruchamiany?

ignore_user_abort, set_time_limit(0), sleep i odpowiednia pętla by skrypt mógł ciągle działać z tym, że tak skonstruowana, by w razie potrzeby móc zakończyć proces z zewnątrz - więc coś na zewnątrz skryptu jeszcze musiałbyś sprawdzać....

na końcu działania skryptu w "normalnych warunkach" destruktor zawsze się uruchomi...
m10
Dzięki za pomoc!

To może być to :-)
Sprawdzę i dam znać o wynikach - może mi to zająć trochę

//------------------
edit:

Wygląda na to, że socket'y to to, o co mi chodziło.
:-)
Dzięki wielkie za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.