Nie wiem nic o Barclays, ale właśnie skończyłem integrować 3ds pod paypal... Ten z kolei używa cardinal cantinel commerce. Ty za pewne będziesz miał troszkę lepiej, bo nie wchodzi u Ciebie "3cia" osoba, jak u mnie paypal.
Mniej więcej wygląda to tak, że wysyłam do CC (cardinal commerce) wartości, które z kolei są przetwarzane już przez nich i zależnie od tego czy klient jest "enrolled" czy nie jest przekierowywany do miejsca, gdzie wpisać będzie musiał swoje hasło (strona jest zależna od jego karty i jest przypisywana przez CC). Jeżeli klient nie jest "enrolled" to następuje zwykła autoryzacja karty. Gorzej dla ciebie jak jest "enrolled"

- dostajesz wartości, takie jak weryfikacja podpisu i inne i tu ustawiasz sobie warunki, czy przekazujesz kartę do autoryzacji czy powtarzasz transakcję od nowa czy wyrzucasz klienta "gdzieś"

. Za pewne dostaniesz jakiś integration guide i tam różne opcje testów, testowych użytkowników. Musisz wziąć pod uwagę różne sytuacje, jak martwy serwer instytucji, która autoryzuje 3ds (visa, mastercard, jcb) - wówczas możesz przekazać kartę do autoryzacji, albo nie. Również naciśnięcie przez użytkownika backspace albo naciśnięcie f5 nie może zostać pominięte. Ponad to dochodzą loga "lern more" oraz szyfrowanie danych, które przesyłasz... Ja np. oprócz tego, że jest ssl (a musi być) to szyfruje 2 krotnie numer karty, następnie odszyfrowuje i znowu szyfruje i tak kilka razy, a na koniec mam tylko ostatnie 4 cyfry dla klienta (przy ostatnim potwierdzeniu) - i tak jak już przetestujesz wszystkie warianty możesz przejść do potwierdzenia i przesłać wartości do "zwykłej" autoryzacji karty wraz z dodatkowymi wartościami, które dostaniesz od instytucji sprawdzającej hasło 3ds albo vbv, dodatkowo jakieś hashe

. I tyle.
Najtrudniejsze będzie ustosunkowanie się do różnych wariantów odpowiedzi od serwera sprawdzającego zgodność hasła 3d albo vbv (verify by visa) - nie wiem jakie barclays akceptuje karty. A reszta nie jest taka trudna - tyle co monotonne testy.
No i oczywiście np. dla solo maestro możesz tylko używać brytyjskie funty jako walutę.
Napisz proszę jakie są opłaty za barclays'a? Bo np. paypal z cardinalem pobierają chyba 3% od transakcji + 20 funtów miesięcznie za akceptacje visa/electron/maestro/mastercard/swich/solo - amexu niestety jeszcze nie akceptują :/ a jcb nie wiem... I jakie karty akceptują? Domyślam się, że trzeba prowadzić u nich konto merchant...
PayPal nie jest zły - integrujesz WPP z nvp stringami i masz "express checkout - czyli akceptujesz paypal" i DoDirectPayment - czyli akceptacja ww kart z 3ds i bez. Niektórzy mówią, że niedługo będą akceptować amex w uk - ale to raczej ploty...
Pozdr.
Ps. Wszystko zajęło mi jakiś miesiąc (łącznie z ubieraniem formularzy w jquery, maskowanie inputa, css etc.). Samo "uruchomienie" bez testów to kilka dni - wystarczy, że zdobędziesz jakieś sample cody, powinieneś dostać takie od Barclays.
Jak coś mogę Ci podesłać "manuale" - ale nie wiem czy Ci się zdadzą, inny system. No ale są tam opisane "wszystkie" możliwe sytuacje z kartami - wiesz, błąd serwera, wszystko ok, coś nie ok...