Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Wycentrowanie div'ów w poziomie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzej7322
Wiatm, mam problem chcę wycentrować trzy divy w poziomie żeby byly obok siebie gdy użyje funkcji center i nie mam w css ustawione float :left to divy centruja sie tylko ze ukladaja sie w pionie wszystkie jeden pod drugim a ja potrzebuje wycentrowac w ten sposob aby byly obok siebie na srodku strony.

Z góry dziękuję za pomoc.
Skie
DIV domyślnie przyjmuje wartość width i height na 100%, więc jak chcesz je układać koło siebie, musisz ustawić inne rozmiary, tak by się mieściły na stronie.
andrzej7322
Już tak robiłem ale nie działa to wygląda tak
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  2. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en">
  3. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/style.css" />
  4. <div class="product"></div>
  5. <div class="product"></div>
  6. <div class="product"></div>
  7. <div class="product"></div>
  8. <div class="product"></div>
  9. <div class="product"></div>
  10. <div class="product"></div>
  11. </center>

1. .product{
  2. width:100px;
  3. height:100px;
  4. background:red;
  5. margin:5px;
  6. }
ShadowD
div to element blokowy, a one zawsze się tak układają, albo dasz mu display:inline, albo float left..
Crozin
Cytat
DIV domyślnie przyjmuje wartość width i height na 100%
Elementy blokowe mają domyślnie szerokość na 100%, ale wysokości już to nie dotyczy.
Cytat
to wygląda tak
Twój kod XHTML jest niepoprawny:

1. Jest niesemantyczny.
2. Elementów typu CENTER się nie używa - od tego jest CSS.

Co do problemu: nadaj produktom display: inline-block;, a ich kontenerowi text-align: center;.
Skie
Mówiąc o 100% domyślnie przyjmowanej wysokości miałem na myśli minimum potrzebne do wyświetlenia danego elementu - źle mnie zrozumiałeś lub źle to wyraziłem, skoro pomyślałeś że chodziło mi o element nadrzędny.

Co do pozycjonowania to napisałem wszystko wyżej - ustalić width, height i float i wystarczy. Żadnego display: inline-block nie potrzeba przy DIVach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.