Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Grupy" na NK i...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
andycole
Tak sobie analizuje moduł grup na NK i ciekawi mnie jedna kwestia... Przyjrzyjmy się adresowi tematu na forum jednej z grup:

1. wersja jak na NK

grupy/446/forum/6/

gdzie 446 to id grupy, a 6 to id tematu w obrębie tej grupy, w takim wypadku pobieramy posty danego tematu na podstawie aż dwóch zmiennych

2. wersja inna (lepsza?)

grupy/446/temat/68398 albo wręcz grupy/temat/68398/

gdzie 68398 to id tematu, wtedy pobieramy posty o podanym id_tematu, więc na podstawie 1 zmiennej (indeksu do tego)

Jakie są plusy tego pierwszego rozwiązania? Czy faktycznie jest ono mniej optymalne od rozwiązania drugiego?
Crozin
A w czym przeszkadza indeks na dwóch kolumnach (id grupy, id wątku)?
andycole
Pobranie na podstawie indeksu 2 kolumnowego jest chyba wolniejsze, poza tym większe obciążenie w związku z przebudową większego indeksu, a już na pewno potrzeba więcej miejsca na jego przechowywanie.

Po prostu interesuje mnie jakie plusy ma z pozoru gorsze rozwiązanie?
erix
Cytat
Pobranie na podstawie indeksu 2 kolumnowego jest chyba wolniejsze, poza tym większe obciążenie w związku z przebudową większego indeksu, a już na pewno potrzeba więcej miejsca na jego przechowywanie.

Z tego, co wiem, to NK posiada osobny klaster znacznej ilości maszyn na cache przetrzymywany wyłącznie w RAM (memcached). Więc to nie jest problem w ich przypadku.

Cytat
Jakie są plusy tego pierwszego rozwiązania? Czy faktycznie jest ono mniej optymalne od rozwiązania drugiego?

Jest gorzej pozycjonowane.
andycole
Cytat(erix @ 2.10.2010, 09:21:38 ) *
Z tego, co wiem, to NK posiada osobny klaster znacznej ilości maszyn na cache przetrzymywany wyłącznie w RAM (memcached). Więc to nie jest problem w ich przypadku.

No tak, ale wykorzystują taką metodę tylko dlatego że mają spory cache? Jakieś korzyści muszą z tego chyba mieć.

Cytat(erix @ 2.10.2010, 09:21:38 ) *
Jest gorzej pozycjonowane.

Racja, jest więcej parametrów nic nie mówiących (liczbowych), ale akurat w tym przypadku fakt mało ważny, bo strony i tak nie są indeksowane (widoczne tylko po zalogowaniu).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.