Z góry przepraszam za ten temat ale to już jest akt desperacji z mojej strony. Chcę zaznaczyć że użyłem wyszukiwarki na tym forum, wyszukiwarki google i przeczytałem większość tematów związanych z kodowaniem znaków i o dziwo nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Zajęło mi to półtora tygodnia a nadal tkwię w martwym punkcie także wybaczcie mi ...
Streszczę więc mój problem i postaram się wszystko opisać.
A więc tak:
Baza danych:
Metoda porównywania napisów: utf8_unicode_ci;
Metoda porównywania napisów tabel: utf8_unicode_ci;
Metoda porównywania napisów rekordów: utf8_unicode_ci;
Kod php:
w pliku z połączeniem używam po wywołaniu połączenia:
od razu wyjaśniam że próbowałem:
i wszystkich innych kombinacji (również w kodowaniu w bazie danych)
Kod html:
Oczywiście w tagu meta:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" />
I kodowanie pliku przy zapisie ustawiam na utf-8;
Teraz przejdę do objawów.
Otóż w bazie danych mam polskie znaki ;] (szok ;p) na stronie wyświetlają mi się polskie znaki normalnie (szok ;p) ale nie w tym problem. Gdy wypisuje elementy tabeli na ekran wszystkie znaki są ok ale gdy chcę pobrać tylko rekordy gdzie Nazwa ( w moim przypadku drużyny) zawiera polskie znaki to otrzymuje pusty wynik. Przykładowo:
$zapytanie="SELECT * FROM terminarz WHERE NrK='".$nr_kolejki."' AND NrSp='".$z."'";
i wyświetla mi pięknie wraz z polskimi znakami nazwę drużyny gospodarza, gościa gole gospodarza i gościa konkretnie wynik tego kodu:
Black Horses
FC Wężowe Żelkusie
4
1
Ale gdy chcę załadować do pola select optiony z wartościami imienia i nazwiska z bazy danych z tabeli zawodnicy:
$zapytanie="SELECT imie, nazwisko FROM zawodnicy WHERE druzyna='Black Horses'"; }
To działa pięknie.
Natomiast Wężowe Żelkusie sie nie ładują.
$zapytanie="SELECT imie, nazwisko FROM zawodnicy WHERE druzyna='FC Wężowe Żelkusie'"; }
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.