Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: vsFTPd i użytkownicy
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
misiek08
Witam!
Mam pewien problem. Mianowicie potrzebuje ustawić dla niektórych użytkowników FTP opcji, dzięki której nie będą logowali się z uprawnieniami vsftpd:www-data czy vsftpd:vsftpd, ale z takimi jakie podam. Muszę mieć możliwość jakby przypisania do użytkownika FTP gid i uid. Czy jest to możliwe w vsFTPd czy może jakiś inny serwer, ale żeby nie był zbyt "ciężki", bo chciałbym, żeby to wszystko szybko działało. Użytkownicy są dodawani w bazie danych, ale małe modyfikacje plików jak ustawianie katalogu root w vsFTPd w /etc/vsftpd_user_conf to nie problem. PHP/Perl da sobie z tym radę.
erix
A nie lepiej logować z uprawnieniami danego konta...?
misiek08
To napiszę jeszcze raz, prościej:

chcę aby użytkownik FTP logował się z uprawnieniami odpowiedniego konta systemowego.

Tak jak pisałem, dobrze jeśli vsftpd pobierał by to z bazy. Jeśli nie - szkoda.

ProFTPd ma taką możliwość, ale to zbyt duży kombajn.
misiek08
Albo nie widzę albo wszędzie tabela to id,user,pass. Żadnych informacji o gid i uid. Na 1 stronie bynajmniej....
erix
Cytat
Muszę mieć możliwość jakby przypisania do użytkownika FTP gid i uid.

A, umknęło mi.

No to chyba zostaje tylko PAM.
misiek08
Dobra, w sumie temat nie o tym, ale co lepsze wg Was. PureFTPd czy ProFTPd. Szybkie i mało zasobów ma jeść. Obydwa mają tę opcję bardzo łatwo dostępna (gid i uid)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.