Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wysokość vat w php i mysql
Forum PHP.pl > Forum > PHP
elwierka
Muszę zrobić w bazie danych tabelę 'stawka_vat', a dane z niej będę wykorzystywała przy przeliczaniu wartości zamówień, pobierając odpowiednią stawkę vat z bazy danych. Nie byłoby problemu, gdybym zakładała, że wszystkie stawki podatkowe będą liczbami....ale....

Jest przecież możliwość zwolnienia z podatku i wtedy zamiast liczby, pole musi przyjąć jakąś wartość, np..ZW.

Póki co, z tego powodu w tabeli stawka_vat, utworzyłam kolumnę wysokosc_vat typu char(2) - może przyjmować wartości tylko cyfr lub 'zw' - już sobie napisałam skrypcik sprawdzający poprawność wprowadzonych danych.

Pytanie tylko, czy wartości te mogę później wykorzystać do obliczeń - np. jest zamówienie, zamawia się określoną ilość produktów, ilość, no i wartość brutto liczona jest na podstawie wartości netto , ilości i stawki VAT.

Czy prawidłowo będzie to zrobione przez rzutowanie typów na integer?

Dzięki za odp.
phpion
Możesz rzutować ciąg znaków na liczbę. Osobiście jednak zrobiłbym to na polu SMALLINT. Stawki wpisujesz jako liczby, natomiast ZW wpisujesz jako NULL. Podczas obliczania wartości z uwzględnieniem stawki VAT używasz IFNULL podstawiając 0 zamiast NULL (do obliczeń).
webdice
Czy zwolnienie z watu nie jest równe stawce zero?
elwierka
podobno właśnie nie jest...w każdym programie do fakturowania mam stawkę 0 i stawkę ZW
fander
Witam

To jaki problem możesz stworzyć tą tabelkę z polami nazwa VARCHAR(10) oraz vartosc INT(2). Stawka ZW ma wartość = 0.

Cytat
podobno właśnie nie jest...w każdym programie do fakturowania mam stawkę 0 i stawkę ZW

No tak ale to jest dla księgowej nie dla ciebie bo inaczej się rozlicza zwolnioną niż 0.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.