Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dwie bazy danych na raz w jedyn skrypcie.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
fiasko
Witam

Potrzebuję rozwiązania , które pozwoli połączyć się nam z dwiema bazami danych mysql na raz z poziomu jednego skryptu php.

Słyszałem coś o sql driver. Ale nie mogę się dokopać żadnego prostego przykładu instalacji i implementacji.
dariuszp
Eeeeeee...

$baza1 = new PDO('dane...
$baza2 = new PDO('inne dane...

questionmark.gif blink.gif
fander
$dsn1 = "mysql:host=host1;dbname=baza1";
$dsn2 = "mysql:host=host2;dbname=baza2";

$connection1 = new PDO($dsn1,$login1,$pass1);
$connection2 = new PDO($dsn2,$login2,$pass2);
thek
Jeśli używasz PDO - koledzy wyżej podali. Jeśli korzystasz z "gołych" funkcji łączenia z bazą typu mysql_connect (czyli pisałeś to od podstaw), to przyjrzyj się parametrom. Część z nich ustawiona realizuje to. Przykladem jest podana przeze mnie funkcja. Jeden z jej ostatnich parametrów odpowiada za tworzenie nowego połączenia zawsze. Nawet jeśli napotka identyczne dane do połączenia. Domyślnie jest tam False i wtedy gdy dane połączenia sa identyczne, zwraca już utworzony identyfikator. Jeśli ustawisz tam True - zwróci nowo utworzony identyfikator.
fiasko
ok. już sobie coś napisałem co mi w zupełności wystarczy. - mam nadzieję. guitar.gif

dzięki za podpowiedzi bo naprowadziły mnie na rozwiązane . rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.