Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] formularz w php bez polskich znaków - przychodzą same krzaczki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
waldemar2k
  1. <?php
  2. # wypelniasz tylko te pola
  3. $name = "strona";
  4. $email = "waldemar2k@o2.pl";
  5. # dalsza czesc cie nie interesuje
  6.  
  7. $headers .= "Content-type: text/plain; charset=iso-8859-2\n";
  8.  
  9. $mail = htmlspecialchars($_POST['email']); // pobieramy dane z pola email
  10. $temat = htmlspecialchars($_POST['temat']); // pobieramy dane z pola temat
  11. $tresc = htmlspecialchars($_POST['tresc']); // pobieramy dane z pola tresc
  12.  
  13. { // jesli wszystkie pola zostaly wypelnione
  14.  
  15. $msg = "E-Mail: ".$mail."
  16.  
  17. Temat: ".$temat."
  18. Treść: ".$tresc."";
  19.  
  20. $wyslij = mail($email, $temat, $msg);
  21.  
  22. header('Location: kopia.html');
  23. }
  24. ?>

Ten kod sprawia, że maile dochodzą, ale bez polskich znaków. Nie wiem co z tym zrobić, czytałem już wiele porad, sam zresztą kod ktoś mi napisał. Po kliknięciu guzika wyślij strona się linkuje na kopia.html, bo nie umiałem inaczej zrobić komunikatu że mail wysłany.
Zrobiłem kodowanie pliku z kodem php w notepad++ na unicode. To jest cała zawartość tego pliku, nie wiem czy trzeba tam jakieś znaczniki head itp. Zresztą próbowałem je dodawać i nie pomagało.

Może ktoś wie jak to załatwić ? Strona testowa z formularzem jest wrzucona na server ovh więc chyba wszystko ma co powinna.
Fifi209
Nie koduj w iso a w UTF8 bez BOM. Poza tym wątków o polskich znakach było tak mnóstwo, że mogłeś sobie poszukać...
erix
Starczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.