Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak tworzyć takie url ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kask18
Witam, nie wiem pod jakim hasłem szukać u wójka googla więc pisze tutaj. Jak tworzy się takie mechanizmy w których url wyglądają podobnie do: http://strona.pl/pozycjonowanie/przekierowanie. Nie ma tam żadnego numeru id jedynie nazwa artykułu. Jak przechowywać powiązania miedzy tym url a konkretnym rekordem w bazie ?. Jak zwykło się mawiać na taki mechanizm ? Może macie jakieś linki traktujące o tym zagadnieniu ? [php][/php]
djgarsi
Wydaje mi się że nie ma to większego znaczenia czy będzie id czy nie. wystarczy zamiast id dać name (lub coś innego po czym będziesz rozróżniał rekordy).
A do ładnych adresów z pewnością przyda Ci sie .htaccess.smile.gif
kask18
Wydaje mi się że to nie jest kwestja .htaccess. Nie wydaje mi sie żeby tu chodziło o translacje url-a. A pomysł z wykorzystywaniem pola tekstowego kalo klucza raczej nie wpłynie pozytywnie na wydajność... ?
nospor
kask nie znasz się i się "wydajesz".
To są ładne urle. Poczytaj o tym a sie dowiesz na czym to polega a potem zaczniesz się "wydawac" winksmiley.jpg

Cytat
A pomysł z wykorzystywaniem pola tekstowego kalo klucza raczej nie wpłynie pozytywnie na wydajność... ?
Widac nie skoro tego używają.
kask18
W moi pytaniu chodziło nie o to że są ładne url i jak to zrobić tylko jak z takiego url skorzystać aby wyciągnąć dane z bazy. Widać nie do końca czytanie napisałem. Dzięki za odpowiedzi.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.