Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pobieranie plików ze zmianą nazwy w locie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zibihehe
Witam, przeszukałem całe forum i trochę Google i mimo wszystko nie znalazłem takiej odpowiedzi jaka by mnie interesowała mianowicie chodzi mi o funkcje bądź kawałek kodu dzięki któremu plik z zewnętrznego serwera o jakimś tam id, np. 12526 będzie zapisywany pod nową nazwą np. dokument przykładowy.doc. . Próbowałem już funkcji file_get_contents, file czy readfile ale one nie przyniosły efektów, za każdym razem pobierany plik był "pusty" zajmował 1 bajt.

1. <?php
  2.  
  3. header('Content-type: application/html');
  4.  
  5.  
  6. header('Content-Disposition: attachment; filename="dokument przykładowy.doc"');
  7.  
  8.  
  9. file_get_contents('http://obcy-serwer.pl/plik=25847');
  10.  
  11. ?>
CuteOne
  1. $file = file_get_contents('http://obcy-serwer.pl/plik=25847');
  2. file_put_contents('document.doc',$file);
zibihehe
Niestety nadal bez zmian sadsmiley02.gif Wciąż nie wczytuje tego pliku z zewnętrznego serwera.
CuteOne
  1. $file = file_get_contents('http://obcy-serwer.pl/plik=25847');
  2. echo $file;

sprawdź co się pojawi
zibihehe
To też nie pomogło, gdy skrypt wczytuje plik z tego samego serwera wszystko działa jak należy, niestety gdy już mu się poda ścieżkę z innego- przestaje ? Próbowałem też z readfile, fopen i fread . Nic to nie skutkuje. wstydnis.gif
wookieb
Nie możesz po prostu użyć wgeta z linii komend?
zibihehe
No tak, tylko problem jak go dokładnie zastosować? smile.gif
Próbowałem tak:
  1. file_get_contents('wget www.inny-serwer.pl/plik=5527');

Ale nie przyniosło to efektów. sad.gif
CuteOne
A jaki dokładnie plik chcesz ściągnąć?

ps. byłbyś chociaż na tyle sumienny aby zajrzeć do manuala i przeczytać jak używać wget.. a nie czekać na gotowca
zibihehe
Zaglądałem do manuala ale jedynie odnalazłem ncurses_wgetch i piszę że ta funkcja jest jeszcze nieudokumentowana, nie jestem pewien czy to oto chodzi? :/
user767
sprawdź var dump czy coś jest w file
konrados
Nie wiem jak tam z wgetem, ale możesz też użyć curla, bo file_get_contents nie ściągnie zewn. pliku jeśli jakaś tam opcja w php nie jest na "ON", tu masz funkcję z curlem:

1. function curl_download($remote, $local) {
  2. $cp = curl_init($remote);
  3. $fp = fopen($local, "wb");
  4. if(!$fp){
  5. echo "Couldn't open target file</br>";
  6. }
  7. curl_setopt($cp, CURLOPT_FILE, $fp);
  8. curl_setopt($cp, CURLOPT_HEADER, 0);
  9. curl_exec($cp);
  10. //echo "<br>Error is : ".curl_error ( $cp);
  11. curl_close($cp);
  12. fclose($fp);
  13. }
mhw
Żeby file_get_contents mógł pobierać z zew. serwera musisz włączyć w php.ini opcję allow_url_fopen.
zibihehe
Dzięki konrados, oto chodziło, nieraz może plik nie pobierze się cały ale zaczyna to chociaż jakoś działać. ;-)

mhw twoja podpowiedź na pewno też by pomogła ale niestety serwer który obecnie posiadam nie pozwala na edycje pliku php.ini ani na włączenie funkcji allow_url_fopen poprzez plik .htaccess. Tak czy inaczej dzięki wielkie dla wszystkich za pomoc. Super że są tacy ludzie jak wy! biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.