Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS][PHP]Strona html do druku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kaźmirz
Witam
Tworze strona na zasadzie kartek, cos w stylu dokumentu pdf, tzn. strona nie bedzie miala podstron, tylko kazda "kartka" strony bedzie pod soba.
Wysokosc tych kartek zalezy od ilosci tresci, nie jest przypisana na sztywno (wolalbym tego uniknac), no i jak chce taka strone wydrukowac, to czesto jest tak, ze na jednej kartce druku jest np. poltorej strony.
Czy jest jakis znacznik html, css, ktory powiedzmy umieszczajac miedzy kartkami, wymuszal by na drukarce, aby ta zaczela drukowac dana strone na nowej kartce?

Przedstawie to m.w. obrazowo:

Da sie jakos to zrobic, oprocz nadawania strona sztywnych rozmiarow a4?
Ghost_78
okresl sobie dla jakiegos tagu takie style page-break-after: wartość lub page-break-before
i tam gdzie wstawisz ten tag bedziesz mial lamanie strony przy druku winksmiley.jpg
kaźmirz
DZIEKI WIELKIE - o to wlasnie mi chodzilo - leci plusik!
Pozdrawiam
Ghost_78
Prosze bardzo winksmiley.jpg
Polecam sie
kaźmirz
No to jeszcze mam jedno pytanko nt. drukowania - zrodzilio sie przed chwilka smile.gif
Czy mozna w css zablokowac jakis element, tak aby nie byl drukowany?
Chodzi mi caly czas o ten sam projekt, chce na tej stronie z kilkunastoma kartkami zrobic takie menu z position:fixed, ktore bedzie przewijalo cala strone do wybranej kotwicy - to wiem jak zrobic, ale nie wiem co zrobic, aby to menu z boku sie nie drukowalo?
Prosze o pomoc smile.gif
kapuch
W css jest taki selektor @media print{ }, w ktorym okresla sie wyglad poszczegolnych elementow strony, pod wydruk, takze wystarczy takie cos:
  1. @media print{
  2. .moje_menu{ display: none; }
  3. }

1. <div class="moje_menu">Linki</div>

, aby ukryc jakis element przy drukowaniu.
kaźmirz
Dzieki, dziala smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.