Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pytanie o kategorie produktów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzejlechniak
Witam po raz kolejny. Mam głupie pytanie, jak zrobić i aby wyświetlało na stronie system kategorii produktów, tzn. mam jakieś produkty i chce przypisać każdy z nich do odpowiedniej kategorii, np.

Kategoria: ciekawe rzeczy:
- Czasopisma
- Gazety
Kategoria: praktyczne:
- Metro
- Rower.

Pomóżcie, siedzę nad tym, nic nie mogę wymyślić, nic mi już nie przychodzi mi do głowy.
nospor
A tu o tym pisalem:
grupowanie wyników
moze ci się przyda
andrzejlechniak
Hej, spróbuję, fajnie to wygląda, a jakbym chciał aby wyświetlały się linki do produktów i otwierały w nowej stronie, np. mam strone index.php, to jak skonstruować taki link?
nospor
no w linku masz podac id produktu. A na stronie na podstawie tego id masz wyswietlic dane produktu

ps: czemu nie odowiedziales mi w temacie co umnie zalozyles? Nie wiadomo czy pomoglo czy nie, czy cos jeszcze czy nie smile.gif

andrzejlechniak
Nie bardzo rozumiem pytania, ale postaram się odpowiedzieć. Co do wczorajszego forum - to postanowiłem to zrobić jeszcze raz od początku. Co do dzisiejszego grupowania to jest DOKŁADNIE to o co mi chodziło.

Jeszcze jedno jak chciałbym mieć więcej pól w tabeli kategorie (np. opis) i w tabeli produkty (np. cena, itd.) to jak to wypisać z SELECTA i czy ma to znaczenie w tym wypadku i wypisać wyniki z tych pól w tabeli w spisie kategorii? (mam nadzieję że nie zamotałem za bardzo)
nospor
Cytat
Jeszcze jedno jak chciałbym mieć więcej pól w tabeli kategorie (np. opis) i w tabeli produkty (np. cena, itd.) to jak to wypisać z SELECTA i czy ma to znaczenie w tym wypadku i wypisać wyniki z tych pól w tabeli w spisie kategorii? (mam nadzieję że nie zamotałem za bardzo)
No ale gdzie widzisz problem? Przecież mozesz dodac dodatkowe dane, np. masz teraz:
$categories[$cid] = array('name' => $row['CNAME'], 'products' => array());
zamien na:
$categories[$cid] = array('name' => $row['CNAME'],'opis' => $row['OPIS'], 'products' => array());
I tylko dla SELECT dodaj pole opisu.
Analogicznie w produktach
andrzejlechniak
Dzięki!!!

Wszystko działa, dzięki!!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.