Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Zaokrąglone rogi jako łuk
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
IceManSpy
Witam

Mam problem z podejściem do tematu. Chcę zrobić przycisk (link), który ma border (zielony kolor to środek przycisku, gdzie będzie treść, a różowy to ramka):

I mam taki łuk (+ jego odpowiedniki na każdy z końców) gdzie zielony kolor to przeźroczysty:

I teraz pytanie, jak zrobić, aby każdy z tych łuków był na rogach, ale było to elastyczne (tzn różna szerokość lub wysokość przycisku, ale stały rozmiar ramki >>border: X px<<, gdzie X to stała dla całej strony)? Myślę o takim rozwiązaniu:
http://kalsey.com/2003/07/rounded_corners_in_css/

Oraz czy jak mam prostokątny przyciski dam te zaokrąglenia, które są przezroczyste, to czy będzie widać te prostokątne końcówki?
cniak
Rozwiazanie dobre, jeżeli chcesz mieć zaokrąglone rogi przez css m.in. na firefoxie polecam google: moz-border-radious css. Jeżeli za pomocą obrazków to masz dobry wybór.
Zakryte rogi przycisku:
1) nie jestem pewien czy obsługuje zaokrąglone rogi button
2) Jak nie obsługuje dodaj background: #kolor tła;
lub użyj background: transparent; (przezroczysty)
IceManSpy
Chcę rozwiązanie uniwersalne. Głównie chodzi mi tutaj o IE.
Tylko jak zrobić to dla linku? Tam jest na podstawie diva :/ Nie chcę robić do każdego linku / przycisku diva, aby w środku był link-tekst (tylko w ostateczności tak zrobię).
Dodam, że lewy i górny bok ma inny kolor niż prawy i dolny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.