Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PDA
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Kshyhoo
Witam. Z racji, że sporo czasu zajmuje mi podróżowanie, jak i częste przestoje w pracy, chciałbym ten czas spożytkować na php. W jaki sposób mógłbym zrealizować swoje zamiary? Czy istnieje możliwość pracy: instalacja serwera i edytora na jakimś PDA (laptop nie wchodzi w rachubę z racji wymiarów).
f(x)
Powiem Ci, że też ostatnio szukałem tego smile.gif.

@: Na iPhonie da radę chyba ale zaraz poszukam też dla swojego WM 6.

http://iamps.byethost24.com/index.php?postid=15

WM nie polecam, na to nigdy nic nie ma... Mam i mam zainstalowanych 6 programów bo nie ma ciekawych...
czachor
WM 6 == windows mobile 6? Na to nigdy nic nie ma? Żartujesz, mam HTC z WM 6.5, programów jest na kilogramy. Apache też na tym postawisz.
f(x)
HTC.

skowron-line
http://www.era.pl/pl/biznes/internet/bluec...CFRiEzAodnAblOw

Ja mam tego samsunga i jak się posprząta windę to nawet dobrze się pracuje. Bateria trzyma ~5 -6h choć ciężko mi powiedzieć bo nigdy tak długo na nim nie pracowałem, ale jak jadę z wwa - olsztyna to na 2 strony mi starcza a jadę ok 2-2.5h w jedną stronę.

minusem jest termin trwania umowy.
f(x)
Pójdzie na tym Photoshop i da radę programować ?
Kujski
Programować się da smile.gif jak ktoś lubi miniaturowe ekrany. Co do PS to raczej marne szanse chyba, że jakaś starsza wersja typu PS7.

Specyfikacja techniczna powinna wszystko załatwić:
- Procesor: Intel® ATOM™ N450 1.6GHz, 667 MHz FSB, 512 kB L2 cache
- Ekran: LCD 10,1"
- Karta graficzna: Intel® GMA3150
- Pamięć RAM: 1 GB (1 x 1024 MB)
- Dysk twardy: 250 GB
- Bluetooth: 3.0
- Karta sieciowa: 10/100 Mbps
- WLAN: 802.11 b/g/n
- Porty/złącza: 3 x USB 2.0, 1 x RJ45/wej. mikrofonowe/wyj. słuchawkowe/wyj. VGA
- Czytnik kart pamięci: 4 w 1 (SD, SDHC, SDXC, MMC)
- Wbudowana kamera: Tak
- Bateria: Litowo-jonowa / 6 ogniw
- Wymiary [mm]: 264 x 188 x 26,7
- Waga: 1,25 kg
- System operacyjny: Microsoft Windows 7 Strater PL
erix
Hej, temat jest o PDA, a nie o netbookach. tongue.gif
Kshyhoo
No właśnie, nic ciekawego się nie dowiedziałem...
A toto, to nawet ciekawe.
erix
Szczerze? Lepiej wyjdziesz na kupnie nawet najmniejszego netbooka.

Takie PDA z klawiaturką są fajne, ale gdy chcesz na tym normalnie kod klepać... To jak spuszczać zawartość wanny przez słomkę; fatalnie znaki specjalne się na tym wprowadza. Owszem, można remapować, ale nie ma na tym tylu klawiszy, żeby nie pozbawiać się części funkcjonalności. Pozostaje jeszcze problem oprogramowania - z tego co się orientuję, to ciężko dorwać się do czegokolwiek, co miało choćby kolorowanie składni.

Klawiatura sprzętowa QWERTY w PDA jest fajna (sam na inne się nie oglądam), ale:
  • problemy z wklepywaniem znaków specjalnych (zwłaszcza: $<>); polskie znaki - zależy od urządzenia - czasem wystarczy użyć czegoś w stylu Shifta, ale czasem trzeba się mocniej nagimnastykować
  • mało softu developerskiego na same urządzenia
  • ból kciuków po jakimś czasie wklepywania

Z tym ostatnim, to nie jest wyssane z palca; miałem sporo tekstu do przepisania i aby nie tracić czasu w podróży, postanowiłem zrobić to na PDA. Po ~godzinie i 14k wklepanych znaków (z diakrytykami) musiałem sobie zrobić przerwę... winksmiley.jpg

A nie wyobrażam sobie klepania kodu na takim urządzonku; już wolałbym netbooka.
kwiateusz
moja xperia ma bodaj 3" i fizyczne qwety i jak mam cos bardziej czasochłonnego na putty zrobić to już mnie szlag strzela, a o programowaniu można zapomnieć...

kiedyś bawiłem sie kompilatorem online (wklepujesz kod via www i klikasz compile) to wklepanie prostego programu w C to była mordęga głównie przez klamerki bo sa pochowane po menu... jak już ktoś lubi masochizm to, przynajmniej na tym fonie lepiej by wypadł chyba python biggrin.gif

ale ogólnie nie polecam, jedynie jak cos trzeba na przedwczoraj poprawic i jest to rzedu 2-3 linijek to może da rade bez rzucania o ściane
Speedy
Pewnie, że możesz sobie programować na PDA. Na WM 6 jest nawet taka aplikacja bodajże "HPH server", która jest bardzo uproszczonym serwerem HTTP z okrojoną obsługą PHP.
Generalnie, da się, tylko po co? Nie jest to wygodne, ani wydajne. Chcesz sobie środowisko developerskie w telefonie urządzać? Jak już naprawdę musisz, czy chcesz coś robić w terenie, to kup sobie jakiegoś sensownego netbooka. Na takim urządzeniu można przynajmniej normalne IDE odpalić i pisać, jak człowiek.
Kshyhoo
No pewnie, że można. Ale notebooka ciężko włożyć do kieszeni ;P
Speedy
Daj spokój - będziesz na takim małym ekraniku rysikiem sobie programował? Ja mam czasami za mało miejsca na 22-calowym monitorze. Takie coś, to może być co najwyżej "bajer", a nie narzędzie do normalnej pracy, jeśli chodzi o programowanie.

Cytat
No pewnie, że można. Ale notebooka ciężko włożyć do kieszeni ;P

Mylisz się! http://www.sony.pl/product/vn-p-series/vpcp11s1e-w
Kshyhoo
Cytat
Cena w Sony Style*

* 3 600 PLN

Akurat na polską kieszeń ;P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.