Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SEO] pozycjonowanie, sitemap, wiele domen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Czadus
Witam,

nie miałem pojęcia, gdzie dokładnie to umieścić, dlatego zakładam temat w tym miejscu.

Posiadam jedną stronę www, do której prowadzą dwie różne domeny, jak ma to się do plików robots.txt oraz sitempa?? Dla przykładu mamy dwie domeny:

-www.aaaaaa.pl
-www.aaa-aaa.pl

Stworzyłem na serwerze jeden plik robots.txt o treści:
Kod
User-agent: *
Allow: /
Sitemap: http://www.aaaaaa.pl/sitemap.xml
Sitemap: http://www.aaa-aaa.pl/sitemap.xml

Stworzyłem plik sitemap.xml o treści:
Kod
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<sitemapindex xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
<sitemap>
  <loc>http://www.aaaaaa.pl/sitemap_0.xml</loc>
</sitemap>
<sitemap>
  <loc>http://www.aaa-aaa.pl/sitemap_1.xml</loc>
</sitemap>
</sitemapindex>

teraz kolejne dwa pliki sitemap-1.xml oraz sitemap_2.xml zawierają te same treści, tylko różniące się adresem domeny.

Pytanie moje, czy jest to poprawnie przygotowane, to raz, dwa, jaką sitemap podawać w google webmasters, jedną główna?? Czy tą bezpośrednią dla danej domeny?? Czy podanie tej głownej sitemap.xml nie spowoduje wyrzucenia strony z indeksu google, gdy dla domeny www.aaaaaa.pl google wczyta jednocześnie również dane z sitemapy dla domeny www.aaa-aaa.pl??

Z góry dziękuję za rady, pomoc i dyskusję na ten temat.
luki100011
a nie lepiej na jednej domenie a tą drugą przekierować na pierwszą bo rozumiem że masz te same treści na obu domenach ?
daros17
W sitemap.xml dajesz wszystkie podstrony swojego serwisu, jedna mapa wystarczy... Możesz zgłosić do webmaster tools google winksmiley.jpg
Czadus
Cytat(luki100011 @ 26.11.2010, 12:05:06 ) *
a nie lepiej na jednej domenie a tą drugą przekierować na pierwszą bo rozumiem że masz te same treści na obu domenach ?

Teoretycznie również taka możliwość istnieje. Zależy mi jednak na odpowiedzi na powyższe pytania. Czy przekieruję tą domenę, to jest to osobna rzecz, bardziej w woli informacji również, zależy mi na tej wiedzy.
daros17
Wystarczy mapa na stronie docelowej, jeśli te 2 domeny, które prowadzą do strony docelowej to całą moc jaką maja przenoszą na twoją domenę docelową. Jeśli na 2 czy na 3 domenach masz ten sam content, to proponuje Ci to zmienić aby nie otrzymać filtra/bana za duplicate content.
Czadus
Cytat(daros17 @ 26.11.2010, 15:21:26 ) *
Wystarczy mapa na stronie docelowej, jeśli te 2 domeny, które prowadzą do strony docelowej to całą moc jaką maja przenoszą na twoją domenę docelową. Jeśli na 2 czy na 3 domenach masz ten sam content, to proponuje Ci to zmienić aby nie otrzymać filtra/bana za duplicate content.

Cczyli posiadając dwie domeny prowadzące do tej samej strony, czyli tej samej zawartości, mogę dostać za to bana?? To tak jakbym nie mógł posiadać wielu domen dla jednej strony?? Wydaje mi się to dziwne, skąd takie ograniczenia??

To jak to rozwiązać, kiedy treści nie zmienię w zależności od domeny, bo to wciąż jest ta sama strona?? Pozostaje przekierowanie pozostałych domen na tą jedną głównąquestionmark.gif

A jak i gdzie mogę sprawdzić, czy dostałem bana??
daros17
Są strony, które trzymają ten sam content na kilku domenach i nie dostają bana więc to jest różnie. Jeśli masz te dwie domeny, to zrób z nich zaplecze i linkuj do strony docelowej lub zrób z nich przekierowanie 301, które przekaże moc z tych stron na stronę docelową, np skoczysz do góry w serpach. Przekierowania często stosuje się do tego co napisałem wyżej czyli przekazanie mocy lub po prostu domena została zbanowana i przekierowuje się moc na nową domenę, aby nie zaczynać od nowa

Jeśli chcesz sprawdzić, czy strona jest zbanowana to wpisz site:nazwadomeny.pl ale jeśli jest to nowa domena
Czadus
Poczekam może jeszcze z tydzień. Generalnie jeszcze około tydzień temu domena wskazywała na inny serwer, aniżeli jest to obecnie. Od tygodnia wskazuje na mój serwer, od dwóch dni strona ruszyła oficjalnie. Podpiąłem robots.txt oraz sitemap, ale domena znikła z 2 miejsca w google a pojawił się trochę dziwny link z poprzedniego serwera. site:..... w google wskazuje na istnienie domeny w indeksie, jednak po wpisaniu frazy ja jej w ogóle nie widzę i wydaje mi się, że problem pojawił się jeszcze przed podpięciem przeze mnie sitemapy etc. Jeżeli nie zrobię tutaj jakiejś kryptoreklamy, mogę podać adres tej domeny i konkretne szczegóły.
daros17
Domena jest nowa czy kupiona? Podlinkuj domenę i zobacz czy zaczną indeksować się podstrony oraz główna. Wcześniej wpisałeś frazę i wyskakiwała Ci twoja strona w serpach? Ostatnio są zawirowania, ponieważ google wprowadziło nowy algorytm.
Czadus
Witam,

dobrze, bo może nie wszystko będzie dla mnie jasne, podam domeny i frazę, o którą dokładnie mi chodzi, ewentualnie później je wykasuję.

Domeny:
- www.partyhouse.pl (wygasa: 2011-12-04, przedłużona została o rok - wykupiona 2009-12-04)
- www.party-house.pl (wygasa: 2011-02-04)

Jak widać partyhouse.pl istnieje już od długiego czasu i przez długi okres czasu wydelegowana była na serwery pewnej firmy, gdzie strona miała powstać. Wykonanie jej trafiło jednak do mnie, przygotowałem ją, stronę umieściłem na moich serwerach i po pewnym czasie domenę przekierowałem do mnie. Od razu nie widziałem problemów. Po około tygodniu po tej operacji, kiedy to uruchomiłem stronę u siebie (nie wiem czy już przed uruchomieniem, czy tuż po), strona zniknęła z wyników wyszukiwania, a na pierwszym miejscu w google pojawił się link, który widoczny jest obecnie (podczas wyszukiwania poprzez słowo partyhouse), a kiedyś domena właściwa była na pierwszy miejscu.

Obecnie przeszukałem 30 stron w wynikach wyszukiwania i nie widzę tego, co oczekuję. Po otrzymaniu informacji od znajomego, że strony nie ma na pierwszym miejscu, podpiąłem plik robots.txt oraz sitemap.xml i dołączyłem go do Google Webmasters ale póki co nie widzę efektów.

sitemap:partyhouse.pl wskazuje, iż domena widnieje w indeksach, fakt, opisy i tytuł strony są niepoprawne, ale sam adres wciąż widnieje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.