Cytat
Tak na chłopski rozum
Rozumowanie "na chłopski rozum" w przypadku tak niskopoziomowych konstrukcji bardzo często jest błędne.
Cytat
TPostinkrementacja/postdekrementacja musi utworzyć w pamięci kopię zmiennej, aby móc zwrócić jej wartość sprzed in/dekrementacji.
Nie jestem na 100% pewien jak to ma się w przypadku PHP, a na testy ochoty nie mam, jednak w bardziej "dojrzałych" językach oba wyrażenia w tym wypadku zostaną skompilowane do dokładnie tego samego kodu (tu zależne jest to od kompilatora), a więc będą tak samo obciążać procesor/pamięć.
Cytat
Nie wpływa to zbyt dobrze na wykorzystywaną pamięć, ani też na szybkość aplikacji. Nie są to może kolosalne różnice,
To są różnice na które się nie powinno nawet zwracać uwagi. To tak jakbyś ścierał kurz w wnętrza samochodu przed wyścigiem - przecież to zawsze mniejsza masa będzie... problem w tym, że nie ma to kompletnie żadnego znaczenia na czas Twojego przejazdu.
Cytat
ale moim zdaniem warto pisać najwydajniej jak tylko można
Nie, nie powinno się pisać jak najwydajniej tylko można (poza pewnymi nielicznymi przypadkami - w programowaniu stron można śmiało powiedzieć, że takich przypadków nie ma). Powinno się pisać jak najlepszy kod - a to oznacza, że wydajność nie jest na pierwszym miejscu.
Cytat
i nie wiem na czym polega ta strata czytelności używając preinkrementacji
Zapis ten jest mniej popularny przez co jest automatycznie mniej naturalny. To tak samo jakby ktoś zmienną $i (i nawet nie muszę Ci tłumaczyć co to za zmienna i do czego służy) nazwał $iwp ("ilość wywołań pętli") - które jest bardziej czytelne?
Cytat
Dlaczego piszę w PHP? [...]
To było pytanie retoryczne.
Swoją drogą... skoro każda nanosekunda się tak liczy to dlaczego nie wskazałeś na błąd w postaci użycia apostrofów i operatora łączenia tekstu zamiast ująć wszystko w całość przy pomocy cudzysłowów). To to jest dopiero marnotrawstwo czasu procesora i pamięci. Co więcej w przypadku nieco dłuższych tekstów ich łączenie ma jakiś rzeczywisty wpływ na wydajność kodu...
http://ideone.com/PQkQg