ekiki
6.12.2010, 15:24:09
Mam pytanie, czy w php istnieje obiektowa biblioteka za pomocą której można budować elementy GUI interface użytkownika.
Chodzi mi o bibliotekę, która może być używana przy pisaniu programów uruchamianych w przeglądarce internetowej.
(nie uruchamianych lokalnie w środowisku windows).
Czy w takiej bibliotece istnieją obiekty za pomocą których można budować (formularze, buttony, przyciski radio i select, listy pojedynczego i wielokrotnego wyboru).
Jeżeli istnieje taka biblioteka, to proszę podać jej nazwę.
vokiel
6.12.2010, 15:29:53
Jeśli uruchamiasz w przeglądarce to HTML+CSS staje się tym GUI
Mephistofeles
6.12.2010, 16:08:32
Ostatnio patrzyłem na Delphi for PHP, może cię zainteresuje.
darko
6.12.2010, 17:58:13
Może nie tyle phpowe, co javascriptowe rozwiązania GUI np.
ExtJs, albo
JUI framework tudzież
DoJo,
JQuery lub
Qooxdoo. Do wyboru, do koloru. Warto też pamiętać o wsparciu frameworków dla php, w tym miejscu występują gotowe rozwiązania np. Zend_Form itp.
ekiki
6.12.2010, 19:12:50
Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.
Rozwijam pytanie:
Wiadomo, że GUI jest pierwszą warstwą komunikacji z użytkowniikiem programu. Pisząc różne programy warto mieć gotową obiektową bibliotekę GUI (formularze, przyciski, pola input, pola select, pola radia, pola textarea itp), aby je potem wywoływać we własnym programie z odpowiednimi parametrami.
Używając HTML+CSS tak naprawdę w każdej aplikacji muszę całe to GUI tworzyć od podstaw (zamiast wywoływać gotowe metody istniejących w bibliotece obiektów).
Skłaniam się raczej ku rozwiązaniom server side (typowych dla php) i nie biorę pod uwagę rozwiązań typu klient side (typowych dla javy). Nie chcę uzależniać możliwości uruchomienia programu od instalacji jakiejś wersji "java runtime envinronment" w komputerze użytkownika.
Oczywiście mogę sam napisać stosowną bibliotekę GUI, ale jeżeli już taka istnieje, to szkoda na to czasu.
Analogicznie mogę napisać własną bibliotekę obiektową do korzystania z baz danych, ale po co skoro istnieje np. bardzo dobra biblioteka PDO.
Szukałem w necie informacji na ten temat, ale rozwiązania na jakie natrafiłem dotyczą GTK (jeżeli dobrze to rozumiem, to dotyczą one GUI uruchamianego lokalnie w środowisku windows, a nie w przeglądarce. Chodzi mi o rozwiązania biblioteki GUI dla przegladarki internetowej (rozwiązanie server side). Jeżeli ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem proszę o pomoc.
darko
6.12.2010, 22:38:34
Napisałem już, że możesz albo korzystać z jakiegoś frameworka php, w którym znajdziesz to wszystko, czego szukasz (pomijam już w tym momencie frameworki javascriptowe i nie myl javy z javascriptem) albo możesz wykorzystać tylko tę funkcjonalność jakiegoś (wybranego) frameworka, która odpowiada za np. tworzenie formularzy. Zainteresuj się tematem frameworków php (generalnie temat rzeka), ale w klasach "narzędziowych" znajdziesz niemal w każdym jakieś gotowe komponenty do wykorzystania jako "GUI" jak to sam nazwałeś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.