Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]GUI
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ekiki
Mam pytanie, czy w php istnieje obiektowa biblioteka za pomocą której można budować elementy GUI interface użytkownika.

Chodzi mi o bibliotekę, która może być używana przy pisaniu programów uruchamianych w przeglądarce internetowej.
(nie uruchamianych lokalnie w środowisku windows).

Czy w takiej bibliotece istnieją obiekty za pomocą których można budować (formularze, buttony, przyciski radio i select, listy pojedynczego i wielokrotnego wyboru).

Jeżeli istnieje taka biblioteka, to proszę podać jej nazwę.

vokiel
Jeśli uruchamiasz w przeglądarce to HTML+CSS staje się tym GUI
Mephistofeles
Ostatnio patrzyłem na Delphi for PHP, może cię zainteresuje.
darko
Może nie tyle phpowe, co javascriptowe rozwiązania GUI np. ExtJs, albo JUI framework tudzież DoJo, JQuery lub Qooxdoo. Do wyboru, do koloru. Warto też pamiętać o wsparciu frameworków dla php, w tym miejscu występują gotowe rozwiązania np. Zend_Form itp.
ekiki
Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.

Rozwijam pytanie:
Wiadomo, że GUI jest pierwszą warstwą komunikacji z użytkowniikiem programu. Pisząc różne programy warto mieć gotową obiektową bibliotekę GUI (formularze, przyciski, pola input, pola select, pola radia, pola textarea itp), aby je potem wywoływać we własnym programie z odpowiednimi parametrami.
Używając HTML+CSS tak naprawdę w każdej aplikacji muszę całe to GUI tworzyć od podstaw (zamiast wywoływać gotowe metody istniejących w bibliotece obiektów).
Skłaniam się raczej ku rozwiązaniom server side (typowych dla php) i nie biorę pod uwagę rozwiązań typu klient side (typowych dla javy). Nie chcę uzależniać możliwości uruchomienia programu od instalacji jakiejś wersji "java runtime envinronment" w komputerze użytkownika.
Oczywiście mogę sam napisać stosowną bibliotekę GUI, ale jeżeli już taka istnieje, to szkoda na to czasu.
Analogicznie mogę napisać własną bibliotekę obiektową do korzystania z baz danych, ale po co skoro istnieje np. bardzo dobra biblioteka PDO.
Szukałem w necie informacji na ten temat, ale rozwiązania na jakie natrafiłem dotyczą GTK (jeżeli dobrze to rozumiem, to dotyczą one GUI uruchamianego lokalnie w środowisku windows, a nie w przeglądarce. Chodzi mi o rozwiązania biblioteki GUI dla przegladarki internetowej (rozwiązanie server side). Jeżeli ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem proszę o pomoc.

darko
Napisałem już, że możesz albo korzystać z jakiegoś frameworka php, w którym znajdziesz to wszystko, czego szukasz (pomijam już w tym momencie frameworki javascriptowe i nie myl javy z javascriptem) albo możesz wykorzystać tylko tę funkcjonalność jakiegoś (wybranego) frameworka, która odpowiada za np. tworzenie formularzy. Zainteresuj się tematem frameworków php (generalnie temat rzeka), ale w klasach "narzędziowych" znajdziesz niemal w każdym jakieś gotowe komponenty do wykorzystania jako "GUI" jak to sam nazwałeś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.