Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wymiana procesora w HP550
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
michalkjp
Witam,

Problem jest taki - mam laptopa HP550 z procesorem core 2 duo t5270 - bez VMX. Ponieważ mam coraz większą potrzebę używania wirtualizacji, to zastanawiam się nad wymianą CPU. Myślałem o core 2 duo t7100 - jego zaletą jest to, że mogę mieć sprawny, używany za grosze.

Jak wygląda wymiana CPU w laptopach HP? W laptopie jest płyta z chipsetem Intel GM 965. Bios F.00 (22 maj 2008) - czyli rok po wydaniu t7100.

Czy mogą być jakieś problemy z obsługą tego procesora? Czy Windows Vista nie pogniewa się z powodu zmiany CPU? (Mam w planach zmianę na Windows7 jak wyjdzie SP, więc mogę poczekać jeśli to będzie problem)
1010
Wymieniałem procesor AMD Sempron 1.8 na AMD Turion 2.0 64 x2 na podstawce Socket S1. Ogólnie jak procesor podejdzie pod twoją podstawkę to raczej nie będzie dużo problemu.

Poszukaj jak rozebrać Twój model laptopa i jak się dostać do procesora. Ogólnie w moim przypadku (HP nx6325) to nie była to większa filozofia. Wystarczyło odkręcić kilka śrub, zdjąć klawiaturę, wymontować radiator, a sama wymiana procesora jest moim zdaniem dużo prostsza niż w stacjonarnym (gdzie mam zawsze problem z zdjęciem wentylatora - głupie zatrzaski, nie umiem tego sprawnie robić). Warto przy wymianie procesora zadbać o świeżą pastę. W moim przypadku zadbałem też o gruntowne czyszczenie wentylatora.

System nie miał żadnych problemów z nowym procesorem. Bez problemu wykrył, instalacja sterowników i po kłopocie.

Procesor chodzi bez zarzutów. Stary leży w pudełku i czeka na (odpukać) awarie aktualnego.
michalkjp
Dzięki za odpowiedź. Obawiałem się, że może być tak, że HP utrudnia jakoś wymianę CPU, ale jeśli tak nie jest, to fajnie. Jeśli Vista nie robi z tego powodu problemów, to jeszcze lepiej smile.gif

Dodane 8-I-2011

Jak rozebrałem laptopa, to go ledwie złożyłem biggrin.gif Procesor nadal nie założony, ale pójdzie do serwisu laptopów i tam to zrobią razem z wymianą gniazda zasilania.

Ehh... widać, długie doświadczenie w rozkręcaniu i skręcaniu zwykłych blaszaków ma się nijak do rozkręcania laptopów. Przed zabraniem się za to, proponuję sprawdzić na sieci informacje jak rozbraja się poszczególny model (ja tego nie zrobiłem i później nie miałem za bardzo na czym sprawdzić...), bo przy moim, żeby się dostać do procesora trzeba rozebrać praktycznie wszystko biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.