Mam pytanie do ekspertów otóż tworzę "grę, zabawę" dla dzieci w rozwiązywanie quizów.
I niestety mam problem związany z wyświetlaniem ostatecznego wyniku.
Opis:
Każdy quiz ma 10 pytań i 4 odpowiedzi za które otrzymuje się punkty(użytkownik ich nie widzi, są dla mnie w celach ustalenia odpowiedniej odpowiedzi).
Tak więc użytkownik rozwiązuje quiz po czym zgarnia sumę punktów dla przykładu 67 (maksymalnie do uzbierania jest 100pkt minimum 10pkt)
Teraz jeżeli wiem że użytkownik uzbierał sumę punktów 67 chciałbym przydzielić mu gotową odpowiedź przygotowaną dla wszystkich którzy zdobyli punkty z przedziału 66-70.
I tutaj pojawia się mój problem że nie wiem w jaki sposób to podłapać że jeżeli miał sumę 67 to mieści się w granicy 65-70.
Drugi problem jak zrobić to w bazię, aby wyszukać odpowiednią odpowiedź z tego przedziału.
Przykładowo mam bazę "odpowiedzi" w której są pola id_quizu, przedział punktowy (np. 11-15, 16-20, itd.), gotowa odpowiedź.
Teraz chciałbym to jakoś połączyć lecz nie potrafię złączyć tego wszystkiego.
Wpadłem na pomysł mało funkcjonalny lecz skuteczny, przedział punktowy zamienić na ilosc punktów i stworzyć 5 rekordów z odpowiednimi id 11,12,13,14,15 i wpisać te same odpowiedzi. Wtedy szukałbym SELECT odpowiedz FROM odpowiedzi WHERE id_quizu=XX AND punkty=XX niestety to rozwiązanie jest ostatecznością.
Tak więc z góry dziękuje wszystkim za pomoc