Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][jQuery] pozycja kursora
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamil Pietrzak
Witam

mam tabelke elementami, w tabelce jest przycisk "X" do usuwania pozycji, po kliknieciu "X", ma sie pojawic okienko z zapytaniem "Czy na pewno chcesz usunac?"

powiedzmy cos takiego
  1. <button onclick="del_step1(1)">X</button>
  2. <button onclick="del_step1(2)">X</button>
  3. <button onclick="del_step1(3)">X</button>
  4. <button onclick="del_step1(4)">X</button>

chce aby w momencie wywolania del_step1() pod kursorem pojawialo sie to okienko z pytaniem
znalazlem cos takiego
  1. $('#id').click(function(e){
  2. alert(e.pageX+', '+e.pageY);
  3. });

wszystko fajnie, tylko musialbym to przypisac do kazdego wiersza tabeli i nie ma miejsca na moje id - dzieki ktoremu bede wiedzial jaki element zostal klikniety

Daloby sie zrobic tak, aby to funkcja del_step1() pobierala pozycje kursora? - brakuje mi e.
esiek
jest jakis opcja w jquery która pokazuje pozycję diva na ekranie w osi x i osi y. do tego jest opcja draggable i jakis warunek ze jakis div ciągle "lata" za twoim kursorem czyli jest ciągle "podniesiony" do tego ustawić jego brak widoczności, on będzie latał za kursorem, nie będzie przeszkadzał, a przy okazji będzie wskazywał nam pozycję DIVa czyli naszego kursora winksmiley.jpg
aart3k
zawsze możesz przypisać dowolne inne właściwości do tagów, np. wszystkim buttonom nadaj klasę "delete-button" i potem wywołujesz:

Kod
$('.delete-button').click(function(e){
      alert(e.pageX+', '+e.pageY);
    });

Żeby wiedzieć który element został kliknięty masz dwa wyjścia: w funkcji będącej handlerem dla eventu zawsze znajduje się zmienna this, zawierająca element który został kliknięty i albo jakoś na podstawie jego samego określisz co chcesz usunąć, albo do buttona możesz dopisać id np.
  1. <button class="delete-button" elementId="4">X</button>

i potem w JS odwołać się do niego za pomocą

Kod
$(this).attr('elementId')

--- edit

Wystarczyłoby w sumie dać

1. <button onclick="del_step1(event, 2)">X</button>

Pierwszy argument funkcji to zmienna właśnie e zawierająca m. in. pageX i pageY
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.