Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Chcę zrobić stronę, lecz nie wiem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Michal2451
Witam!
Chciałem zrobić stronę od podstaw, na której można tworzyć konta, logować się i dodawać pliki smile.gif
Przykład (nie podam swojego, ponieważ nie chcę, aby ktoś zakosił mi pomysł tongue.gif):
Strona z kodami do gier, każdy zarejestrowany będzie mógł dodawać kody, każdy by miał swój profil z podstawowymi informacjami (nick, email, kontakt i ilość dodanych kodów) i coś takiego czy dane kody działają (np. Tyle osób uznało, że kody działają: 10, Tyle osób uznało, że kody nie działają: 3).
____
Nie wiem co wykorzystać do zrobienia takiej strony. Czy będzie potrzeba tworzenia bazy danych?(myślę, że tak ale wolę się upewnić) Jakich funkcji do tego użyć itd. Proszę o pomoc.

Jeśli ktoś chcę skrytykować mnie to proszę na GG: 8677298.
W tym temacie proszę o posty wnoszące coś do tematu.
Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Michał.
Wicepsik
Nikt Ci nie poda tutaj wszystkich funkcji których będziesz potrzebował. Opanuj najpierw podstawy (google - "kurs php")
Baza danych jak najbardziej będzie Ci potrzebna.
Crozin
Każdy program operujący na jakiś danych trwale zapisanych korzysta z bazy danych - Twoje pytanie dotyczy bardziej formy bazy danych. Tak, "typowa" baza danych jak na przykład Postgres nada się idealnie. Użycie plików (tekstowych) czy baz nierelacyjnych jest tu raczej złym pomysłem.

Czego potrzebujesz? Minimum to:
- HTML, CSS by w ogóle wyświetlić stronę
- Znajomość jakiejś bazy danych, np. PostgreSQL
- Jakiś język programowania, np. Python czy PHP
Michal2451
HTML to dla mnie banał tongue.gif CSS trochę gorzej.
Pracowałem kiedyś z bazami danych (dodawanie rekordów, wyświetlanie ich na stronie itp.).
Podstawy PHP już umiem.

Hmmm... a jest jakaś gotowa strona do pobrania z podobnymi funkcjami?
Chętnie bym zobaczył kod jak wygląda i dowiedział się paru przydatnych rzeczy smile.gif
Mackos
A nie łatwiej Ci będzie zainstalować jakiś darmowy CMS i prze konfigurowanie go na własne potrzeby ?
Jeśli chodzi o bazy danych to chyba lepiej pracować na MySQL niż PostegreSQL
zamper
Zacznij od zrobienia samej strony logowania i rejestracjii.
Potem upiększ to wyszystko o strone do oglądania profili użytkowników z danymi pobieranymi z bazy danych.
Crozin
@Mackos:
Cytat
A nie łatwiej Ci będzie zainstalować jakiś darmowy CMS i prze konfigurowanie go na własne potrzeby ?

Cytat
Chciałem zrobić stronę od podstaw

Cytat
Jeśli chodzi o bazy danych to chyba lepiej pracować na MySQL niż PostegreSQL
A to niby czemu lepiej MySQL niż Postgresa?
Michal2451
A są jakieś pliki dostępne strony podobnej do tej co opisałem? smile.gif
Zobaczyłbym jak to wszystko wygląda i zrobił coś podobnego, lecz ze swoim pomysłem tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.