Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodanie jednocześnie danych do 2 tabel z jednym id
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
GreenGo
Witam,
mam taki mały problem. Dla się zrobić w mysql takie zapytanie, aby dodawało nowego użytkownika do tabeli 'user' oraz w tym samym zapytaniu albo w kolejnym wywołanym od razu za nim, zostały dodane do innej tabeli dane, gdzie w polu 'userid' będzie 'id' użytkownika, który został dodany w poprzednim zapytaniu do tabeli 'user' ?
wookieb
1) Triggery
ALBO
2) 2 inserty pod rząd, gdzie w jednym używasz http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/inf..._last-insert-id
GreenGo
Próbowałem na różne sposoby już z tym last_inser_id() ale cały czas w bazie wpisuje mi się '0' :/
  1. mysql_query("INSERT INTO users (username, password, email, activation_key, registration_date) value ('{$this->username}', '{$this->passwordmd5}', '{$this->email}', '{$this->token}', '{$this->rdate}' )");
  2. mysql_query("INSERT INTO fastmenu (userid, link1, link2, link3, link4) value ('LAST_INSERT_ID()', '1', '1', '1', '1')");

Jak powinno być prawidłowo ?
nospor
NIc dziwnego... przeciez ty wkladasz TEKST a nie liczbe. Skad to się u Was zawsze bierze? Nie wazne gdzie, nie wazne po co, wazne by byly ciapki.... smile.gif

nie: 'LAST_INSERT_ID()'
a: LAST_INSERT_ID()
GreenGo
No tak, jak zawsze głupi błąd winksmiley.jpg
Dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.