Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Określanie ważności rekordu.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sebek26f
Witam.

Piszę małą stronkę na zaliczenie i mam pewien problem. Planuję zrobić formularz rejestracji gdzie trzeba będzie podać login, hasło i e-mail. Następnie na podany e-mail przesyłany będzie link aktywacyjny, a dane z formularza trafią do konta_tym z okresem ważności 24h od daty wypełnienia formularza. Po kliknięciu na link aktywacyjny dane przechodzą do tabeli konta, użytkownik może się zalogować i usuwany jest rekord z konta_tym. I w teorii wszystko pięknie, ładnie brzmi, jednak nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób ustawić ważność rekordu na 24h. Tzn. jak zrobić, żeby po 24h rekord sam się usuwał. Z góry dzięki za pomoc.
vermis
Dajesz datę dodania rekordu i w CRONie odpalasz skrypt, który np. co 10 minut usuwa starsze niż 24h.
Sebek26f
No ok. Przyznam, że pierwszy raz o czymś takim słyszę. Znalazłem, że to coś w rodzaju harmonogramu zadań. Stronę piszę na własnym, lokalnym serwerze postawionym na xampp'ie i z tego co przeczytałem to na windowsa nadaje się nnCron Lite. Czy to faktycznie najlepszy program? Czy jest może inna opcja rozwiązania mojego problemu?
thek
Jeśli masz wszelkie prawa do bazy (a masz jako admin) i dodatkowo nowsze wersje bazy danych to istnieje możliwość użycia eventów. Baza sama sobie usunie zby stare dane, jeśli w evencie określisz, że ma sama stare dane kasować.
kitol
Może lepiej po prostu do rekordu dodać pole "ważnośc" z konkretną data w przyszłości (np +24h). Po kliknieciu usera w link aktywacyjny sprawdzamy czy ta data nie minęła. Jeżeli tak to wyświetlamy informację że aktywacja jest już niemożliwa. Usuwając rekordy z bazy danych: 1) tracimy informację o tym, że link został wygenerowany (może się przydać) 2)Angażujemy dodatkowo cron'a, który jakby nie było jest pewnym obciażeniem.
Sebek26f
Dzięki wielkie wszystkim za podpowiedzi. Zapoznam się w najbliższym czasie konkretnie z tymi rozwiązaniami, przeanalizuje i zobaczę który najbardziej mi podpasuje.
Pozdrawiam i wesołych świąt życzę winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.