Sebek26f
14.12.2010, 20:40:51
Witam.
Piszę małą stronkę na zaliczenie i mam pewien problem. Planuję zrobić formularz rejestracji gdzie trzeba będzie podać login, hasło i e-mail. Następnie na podany e-mail przesyłany będzie link aktywacyjny, a dane z formularza trafią do konta_tym z okresem ważności 24h od daty wypełnienia formularza. Po kliknięciu na link aktywacyjny dane przechodzą do tabeli konta, użytkownik może się zalogować i usuwany jest rekord z konta_tym. I w teorii wszystko pięknie, ładnie brzmi, jednak nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób ustawić ważność rekordu na 24h. Tzn. jak zrobić, żeby po 24h rekord sam się usuwał. Z góry dzięki za pomoc.
vermis
14.12.2010, 20:46:34
Dajesz datę dodania rekordu i w CRONie odpalasz skrypt, który np. co 10 minut usuwa starsze niż 24h.
Sebek26f
14.12.2010, 21:03:43
No ok. Przyznam, że pierwszy raz o czymś takim słyszę. Znalazłem, że to coś w rodzaju harmonogramu zadań. Stronę piszę na własnym, lokalnym serwerze postawionym na xampp'ie i z tego co przeczytałem to na windowsa nadaje się nnCron Lite. Czy to faktycznie najlepszy program? Czy jest może inna opcja rozwiązania mojego problemu?
thek
15.12.2010, 00:29:12
Jeśli masz wszelkie prawa do bazy (a masz jako admin) i dodatkowo nowsze wersje bazy danych to istnieje możliwość użycia eventów. Baza sama sobie usunie zby stare dane, jeśli w evencie określisz, że ma sama stare dane kasować.
kitol
16.12.2010, 10:48:26
Może lepiej po prostu do rekordu dodać pole "ważnośc" z konkretną data w przyszłości (np +24h). Po kliknieciu usera w link aktywacyjny sprawdzamy czy ta data nie minęła. Jeżeli tak to wyświetlamy informację że aktywacja jest już niemożliwa. Usuwając rekordy z bazy danych: 1) tracimy informację o tym, że link został wygenerowany (może się przydać) 2)Angażujemy dodatkowo cron'a, który jakby nie było jest pewnym obciażeniem.
Sebek26f
16.12.2010, 21:46:38
Dzięki wielkie wszystkim za podpowiedzi. Zapoznam się w najbliższym czasie konkretnie z tymi rozwiązaniami, przeanalizuje i zobaczę który najbardziej mi podpasuje.
Pozdrawiam i wesołych świąt życzę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.