Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Odwołanie do konkretnego elementu tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neo1986kk
Witam mam takie sobie cos:

1.  
  2. <div class="name">tresc <a href="javasript:usunDiv();">usuń ten Div </a></div>
  3. <div class="name">tresc 1 <a href="javasript:usunDiv();">usuń ten Div </a></div>
  4. <div class="name">tresc 2 <a href="javasript:usunDiv();">usuń ten Div </a></div>
  5. <div class="name">tresc 3 <a href="javasript:usunDiv();">usuń ten Div </a></div>
  6. <div class="name">tresc 4 <a href="javasript:usunDiv();">usuń ten Div </a></div>
  7. <div class="name">tresc 5 <a href="javasript:usunDiv();">usuń ten Div </a></div>
  8.  

Chciałbym to usunąć poprzez Javascrpit, ale odpadają frameworki bo przy uwuaniu jest jeszcze połączenie z bazą danych poprzez php i usunięcie z bazy.

mam wymyślone coś takiego

Javascript
  1. function usunDiv()
  2. {
  3. p2=document.getElementsByClassName('name')[0];
  4. p2.parentNode.removeChild(p2);
  5. }

Ok wszystko fajnie tylko że to [0] muszę zastąpić jakimś [i], a dokładnie musi to być miejsce tego Diva.
Czyli moje pytanie brzmi dokładnie tak: Jak dostać się do konkretnego diva poprzez jego className?
Kostek.88
Ogólnie to ja kiedyś robiłem tak, że linijki z DIV-ami puszczałem w pętelce i dla każdej dawałem

1. class="nazwa='.$i.'"'

gdzie i to jakiś iterator... wychodziło w każdym razie nazwa1, nazwa2, nazwa3 itd. A Twój skrypt możnaby przerobić, żeby funkcja usunDiv() przyjmowała argument i, tzn.:

1. usunDiv(nazwaklasy)
  2. {
  3. p2=document.getElementsByClassName('nazwaklasy');
  4. p2.parentNode.removeChild(p2);
  5. }

PS. Nie traktuj tego jako gotowiec, tylko podpowiedź winksmiley.jpg
neo1986kk
wiem o co chodzi ale ja te Divy dodaje również appendchildem:) w sumie to niby moge tam zastosować

'name'+id

ale to juz zrobie w ostatecznosci, wolalbym jednak sie dostac do tego diva jakos inaczej... no chyba ze nie da siętongue.gif
skowron-line
  1. <div class="name">tresc 1 <a href="javasript:usunDiv(this);">usuń ten Div </a></div>

a w JS sprawdz funkcję
http://www.java2s.com/Code/JavaScriptRefer...lingExample.htm
neo1986kk
ale ja mam coś w tym stylu

<div class="name"><div class="a">tresc</div><div class="b">tresc</div><div class="c">tresc</div><div class="d">tresc</div><div class="usun"><a href="java script:usun();"></a></div></div>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.