Jestem nowy, przed chwilą się zarejestrowałem

Otóż, zacząłem pisać portal społecznościowy i rozpocząłem prace od rejestracji, już na starcie mam przeszkody. Chcę, aby każdy użytkownik miał 4 tabele - optymalizacja - tak, aby strona ładowała się w miarę szybko. Napisałem następujący kod :
... $comments = "$konto"."_comments"; $friends = "$konto"."_friends"; $invite = "$konto"."_invite"; $zapytanie1 = 'CREATE TABLE '.$konto.' (id int(11) AUTO_INCREMENT, text char(250), data DATETIME, IP, PRIMARY KEY(id))'; $zapytanie2 = 'CREATE TABLE '.$comments.' (id int(11) AUTO_INCREMENT, login, text char(250), data DATETIME, IP, PRIMARY KEY(id))'; $zapytanie3 = 'CREATE TABLE '.$friends.' (id int(11) AUTO_INCREMENT, login, IP, PRIMARY KEY(id))'; $zapytanie4 = 'CREATE TABLE '.$invite.' (id int(11) AUTO_INCREMENT, login, data DATETIME, IP, type, PRIMARY KEY(id))'; ...
Po próbie rejestracji kod buntuje się i pokazuje się błąd :
Kod
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ' PRIMARY KEY(id))' at line 1
Nie wiem co robię źle ;/ Już próbuję chyba godzinę. Stawiam przecinki, średniki, nawiasy, apostrofy, wszystko co jest możliwe i to nawet w dziwnych miejscach. Ni w ząb nie idzie. Może coś robię nie tak, a może serwer mi narzuca swoje poglądy ?
Pozdrawiam,
jpowie01