Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie mogę się podłączyć
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
deha21
Przy próbie łączenia z bazą wyskakuje mi błąd:
  1. Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)

W tej lini includuje plik który wygląda tak:
  1. $host="xxx.xxx.xxx.xxx";
  2. $user="user";
  3. $pass="pass";
  4. $db="baza";
  5.  
  6. mysql_connect($host,$user,$pass,true);
  7. mysql_query("SET NAMES utf8");

Dane są na 100% poprawne bo w innym pliku łącze się tak samo i wszystko działa. Tylko w jednym pliku nie chce się podłączyć. Pierwsza linia to właśnie łączenie z bazą więc nie ma szans żeby w kodzie było coś nie tak. Macie pojęcie o co chodzi?
krzysztof_kf
Witam może to ci pomoże Link
deha21
Nie pomogło. Rozumiem, że te dane mam wpisać pliku konfiguracyjnym MySQL? Nie mam do niego dostępu bo pracuje na zewnętrznym hostingu. Z tego co zrozumiałem to pokazuje się tak dlatego, że serwer MySQL znajduje się na tym samym adresie co Apache? I to akurat się u mnie nie zgadza bo serwer php i mysql są mają inne IP.

Tak jak pisałem wcześniej, najdziwniejsze jest to, że w innym pliku (a tej samej lokalizacji) to połączenie do bazy działa i nie było z nim problemów :/
Smertius
Może masz błąd w danych dostępowych? Co wyświetla mysql_error()
deha21
Nie mam błędu w danych. Te same dane i podłączenie do bazy działają dobrze w innym pliku. Błąd jaki się wyświetla to właśnie Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.