Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: STRING w zmiennych w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pablos
Witam!
Mam pytanko. Dlaczego bez wzgledu na to co w pisuje w polu formularza, zmienna, która reprezentuje dane pole zawsze jest typu STRING questionmark.gif? Jak moge ja zmienic np. na INTEGER ?
BzikOS
[manual:28c47f8346]intval[/manual:28c47f8346], [manual:28c47f8346]settype[/manual:28c47f8346], lub rzutowaniem.
evo
[manual:96bd9305bb]intval[/manual:96bd9305bb] lub [php:1:96bd9305bb]<?php
$int= (int)$str;
?>[/php:1:96bd9305bb]

poczytaj se to: http://de.php.net/manual/pl/language.types...pes.typecasting
q
Cytat
Witam!
Mam pytanko. Dlaczego bez wzgledu na to co w pisuje w polu formularza, zmienna, która reprezentuje dane pole zawsze jest typu STRING questionmark.gif? Jak moge ja zmienic np. na INTEGER ?

na integer mozesz zmienic rzutujac dana na int przez (int)$zmienna.

a co do pierwszej czesci: wydaje mi sie ze nie ma innej mozliwoswci jak string, bo np. pole input pozwala wprowadzic wiele znakow, czyli na pewno musi byc tekstem badz dluzsza liczba (w dodatku jest <input type="tekst") a jezeli wprowadzsz liczby to mozesz zrzutowac i z char[] masz int, w druga strone byloby ciezko. to takie moje osobiste rozumowanie nie poparte zadna wieksza teoria winksmiley.jpg
pablos
Cytat
a co do pierwszej czesci: wydaje mi sie ze nie ma innej mozliwoswci jak string, bo np. pole input pozwala wprowadzic wiele znakow, czyli na pewno musi byc tekstem badz dluzsza liczba

Właśnie nad tym się zastanawiałem. Myślałem,że bez rzytowania bedę mógł poprostu poprzez [php:1:f17e6e0a34]<?php
is_integer($zmienna)?>[/php:1:f17e6e0a34] sprawdzić co kto wpisał w formularzu. :wink:
BzikOS
Możesz sprawdzić przez [manual:3eebceafe3]is_numeric[/manual:3eebceafe3]
Anonymous
Dzieki [php:1:d993afc717]<?php
is_numeric($zmienna)
?>[/php:1:d993afc717] pomogło. laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.