Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]Problem z formularzem i przyciskami jako img
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Napisałem ostatnio formularz który wysyła wiadomości (standardowo: treść, adresat, temat) i dodatkowo zapisuje info o wiadomości do bazy MySQL. Formularz jest wysyłany przy pomocy <input type="image">, żeby ładniej wyglądało smile.gif Teraz chce dodać drugi przycisk (najlepiej też obrazek albo coś podobnego, co by "ładnie" wyglądało), który po kliknięciu pobierałby wszystkie pola z formularza i tylko zapisywał w tabeli, bez wysyłania, jako "wiadomość roboczą". Nie mam prawdę powiedziawszy pomysłu w ogóle jak się za to zabrać tak więc, jakby ktoś mógł to będę wdzięczny za podpowiedź.
tehaha
zamiast przycisku typu image, zrób przycisk typu submit, dla submit możesz nadać taki sam styl jak dla image, więc wizualnie nie zrobi to różnicy.

w kodzie dajesz 2 przyciski
  1. <input type='submit' name='save' value=''/> // jak background-image, dajesz obrazek z przyciskiem "zapisz jako kopię roboczą"
  2. <input type='submit' name='send' value=''/> // jak background-image, dajesz obrazek z przyciskiem "wyślij wiadomość"

potem w php sprawdzasz, który przycisk wybrał użytkownik

1. if($_POST['save'])
  2. {
  3. //kod zapisu do bazy
  4. }
  5. elseif($_POST['send'])
  6. {
  7. // kod wysyłający wiadomość
  8. }
sebap123
No niby jest to jakieś rozwiązanie, ale też nie jest ono super (znaczy się tak dobre z wyglądu jak obrazek). Co prawda da się wszystko ustawić, żeby wyglądało jak obrazek, ale może znajdzie się jeszcze jakieś inne rozwiązanie? Bo zawsze warto jest mieć więcej opcji: smile.gif
ADeM
Dlaczego rozwiązanie ~tehaha Ci nie pasuje? Co w nim nie jest takiego super?
tehaha
napisałem Ci, że dla przycisku submit możesz nadać taki sam wygląd jak dla image, skoro oba mogą wyglądać IDENTYCZNIE to w czym problem? jak nie wiesz jak nadać tło obrazkowe do przycisku submit to napisz wprost

tu masz najprostszy przykład: http://eisabainyo.net/weblog/2009/04/24/ho...-button-in-css/
sebap123
Ok, nie no udało mi się ustawić obrazek, ale nie mogłem ustawić tego kursora bo zapomniałem jak go się definiuje. smile.gif Dobra teraz wszystko działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.