Sfiety
6.01.2011, 15:57:25
Witam,
Tworze takie "małe" statystyki. Na pocztku mam formularz w którym wybieram: miesiąc rok i pracownika. Następnie przekazuje te dane za pomoca action="stats.php". W tym pliszku generuje dane w tabelki dla kazdego dnia miesiąca. Teraz chciałbym by po kliknieciu na odpowiedni wiersz przekazac datę i tego pracownika do następnego pliku, zeby tam wygenerowac dokladne statystyki dla danego dnia.
tabele generuje za pomoca pętli for:
<tr><td>$i</td><td>$data</td><td>$czas_pracy</td></tr>
i teraz chciałbym zeby po kliknieciu na to przekazac te akurat konkretne powyzsze dane dalej, tez za pomoca akcji ? jestli tak to jak ? czy moze od poczatku zle rozwiazuje moj problem wrzucajac te dane do tabeli ?
darko
6.01.2011, 16:02:17
Opisz dokładnie swój problem i wrzuć więcej kodu, bo na razie nie wiadomo, o co Ci chodzi.
lobopol
6.01.2011, 16:08:04
Na ile zrozumiałem zrób linka w formie link.php?id=$i&data=$data&czas_pracy=$czas_pracy i w pliku link php odczytaj sobie te zmienne z $_GET
Sfiety
6.01.2011, 20:16:08
lobopol chyba zrozumial ;D ale bez wrzucania tego do linka ?
mam pare danych pobranych z bazy danych i w pliku stats.php ukladam je sobie w tabeli
mam:
$pracownik, $start, $koniec, $czas $data
robie sobie w pętli
for(i=1, i<=31, i++)
{<tr><td>$i</td><td>$pracownik</td><td>$start</td><td>$koniec</td><td>$czas</td></tr>}
wywali mi 31 wierszy w tabeli, i teraz chce zeby po kliknieciu wiersza np nr 5, przeniesc sie do pliku day.php i w nim operowac na danych dla i=5 czyli np. i=5, pracownik=DW, data=2011-01-$i,
w jaki sposób je wykorzystac ? po kliknieciu na wiersz tabeli ? akcja ? link ? osobiscie nie podoba mi sie opcja by widniało to wszystko w linku.
lobopol
6.01.2011, 20:51:36
Powiem tak możesz to wysłać właściwie na 3 sposoby, ale w każdym z nich użytkownik może ingerować w przesłane dane, ważne aby po stronie odbioru te dane zwalidować.:
-najwygodniejsze przesłanie przez link plik.php?zmienna=1&zmienna=2 itd.
-utworzenie formularzy i przesłanie postem zmiennych z konkretnej linii (w każdym rzędzie formularz z polami hidden z zawartością)
-użycie ajaxa (nie jest to trudne ale skończy się na tym samym co to powyżej)
przy każdej sytuacji użytkownik i tak będzie mógł podmienić dane dlatego po stronie kontrolnej warto je sprawdzić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.