Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Definition list - menu z podziałem na 2 kategorie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Kostek.88
Witam. Krótko, zwięźle i na temat powiem w czym rzecz smile.gif

Jest taka strona

http://sklep.kfd.pl/

a w niej menu podzielone ładnie na kategorie/producenci, po kliknięciu np. na producenci menu zmienia swoją zawartość. Patrząc w kod źródłowy, menu jest zrobione NIEPOPRAWNIE semantycznie... są tam divy, tabelki, spany itd. Czy uważacie, że da się coś takiego zrobić w definition lists (dl dt dd)? Jak ugryźć ten temat od strony CSS? Próbowałem zrobić coś takiego:

1. <dl id="menu">
  2. <dt class="kategorie"></dt>
  3. <dd><a href="#">kategoria</a></dd>
  4. <dd><a href="#">kategoria</a></dd>
  5. <dd><a href="#">kategoria</a></dd>
  6. <dd><a href="#">kategoria</a></dd>
  7.  
  8. <dt class="producenci"></dt>
  9. <dd><a href="#">kategoria</a></dd>
  10. <dd><a href="#">kategoria</a></dd>
  11. <dd><a href="#">kategoria</a></dd>
  12. <dd><a href="#">kategoria</a></dd>
  13. </dl>

Ale nie wiem jak to oprogramować w CSS, żeby wyglądało tak jak wyżej. Próbowałem dla dt dać float: left i dla określonych dd display: none, ale nie trzyma się to ładu i składu, nie wiem po prostu czy opłaca się męczyć z czymś takim. A może lepiej dać dwie listy ul ?Jedna z podziałem na kategorie/producenci a druga po prostu na pozycje w menu, a w zależności od wybrania opcji z pierwszej listy będzie dynamicznie aktualizowana ta druga.

Czy ktoś ma jakieś sugestie? Będę wdzięczny za pomoc smile.gif
shpyo
No jasne, że lepiej zrobić to za pomocą list UL, po to zostały stworzone. A definition lists jak sama nazwa wskazuje jest do definicji smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.