Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyswietlanie takich samych pól jako jedno
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wujeksam
Mam w bazie mysql w tabeli kilka identycznych wpisów różniacych sie tylko id (chodzi o narzędzia). Jak wyswietlić identyczne wpisy jako jeden? nie mam za bardzo pojęcia jak to zrobić
Przykładowo mam 3 wpisy o nazwie młotek, chciałbym by wyswietlało to jako jeden wpis: młotek

uprzedzając pytania dlaczego wpisuje pojedynczo do bazy, chce zrobić miernik szacowanego zuzycia narzedzia na podstawie czasu wypożyczenia więc wpisy muszą być indywidualne
toffiak
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem masz narzędzia o id powiedzmy 1,2,3.. itd i chcesz wyświetlić tylko
narzędzia o nazwie młotki ?

Jeśli tak użyj distinct-a lub grupuj po nazwie młotka.
wujeksam
tak własnie o to chodziło mi dziekuje bardzo smile.gif

niestety pojawił sie inny problem
poprawnie wyswietla tylko pojedyńcze narzędzia o unikalnym polu po nazwa_pelna tak jak chciałem jednak przy wyswietlaniu tabeli zamiast nazwa_pelna wyswietla mi zliczoną ilosc takch samych pól
jednak muszę zliczyć ilosc takich samych pól bym mógl wyswietlić ilosc narzędzi jednego typu
poniżej zapytanie

1. $lista_narzedzi=mysql_query("SELECT *, count(1) AS nazwa_pelna FROM narzedzia GROUP BY nazwa_pelna");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.