Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [internet]Konflikt adresów ip
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Lion_87
Witajcie

Mm problem z bezprzewodowym internetem od UPC + router PENTAGRAM CERBERUS.
W domu dwa laptopy które się łączą z netem. Jeden z tych dwóch laptopów(mój) łączy się na jakiś czas tylko (np: 1h lub 3h lub "32 min i 28 sec") i po pewnym czasie wyskakuje informacja o "Konflikcie adresów ip...".

Może ktoś wie/zna problem i mógłby mi pomóc bądź zna link w którym coś konkretnego będzie napisane.

Sam póki co dowiedziałem, że muszę skontaktować się z administratorem sieci.

Prosiłbym o pomoc Was smile.gif
skowron-line
No chyba nie jesteś aż taki głupi i sprawdziłeś sobie oba adresy ( obu lapków) podczas komunikatu ?
Lion_87
Cytat
No chyba nie jesteś aż taki głupi i sprawdziłeś sobie oba adresy ( obu lapków) podczas komunikatu ?
wstydnis.gif

No nie sprawdzałem.
Załóżmy, że sprawdzę(po pracy) i co dalej?
thek
Może masz na sztywno wpisane adresy IP zamiast dynamicznego przydziału? Wtedy router zgłupieje jeśli oba są takie same, bo nie wie komu posłać jakie pakiety gdy działają oba. Znając życie miałeś jeden komp w UPC i chcesz rozdzielić sygnał na kilka poprzez wpięcie po drodze routera WiFi. Zaewne router sklonował sobie adres MAC, ale dalej nie zrobiłeś nic by usunąć możliwe konflikty kilku urządzeń i stąd komunikat wiąże się pewnie z upłynięciem okresu "dzierżawy" łącza. Wygrywa jeden z nich, a drugi milknie smile.gif Daj wykrywanie adresu z automatu a powinny problemy zniknąć. No chyba że zrobiłeś głupotę nr 2, czyli na obu wcześniej ustawiłeś ten sam MAC karty sieciowej by móc na zmianę korzystać z lapków.

Zwyczajnie nie sprawdziłeś konfiguracji sieci podczas jej zakładania i nie dostosowałeś do siebie.

PS: Sam niedawno w mieszkaniu WiFi sobie zakładałem, tyle że mi problemy drobne sprawiało prawidłowe jej zabezpieczenie i znalezienie na laptopie guzika do włączenia WiFi (domyślnie mam je wyłączone)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.