Może masz na sztywno wpisane adresy IP zamiast dynamicznego przydziału? Wtedy router zgłupieje jeśli oba są takie same, bo nie wie komu posłać jakie pakiety gdy działają oba. Znając życie miałeś jeden komp w UPC i chcesz rozdzielić sygnał na kilka poprzez wpięcie po drodze routera WiFi. Zaewne router sklonował sobie adres MAC, ale dalej nie zrobiłeś nic by usunąć możliwe konflikty kilku urządzeń i stąd komunikat wiąże się pewnie z upłynięciem okresu "dzierżawy" łącza. Wygrywa jeden z nich, a drugi milknie

Daj wykrywanie adresu z automatu a powinny problemy zniknąć. No chyba że zrobiłeś głupotę nr 2, czyli na obu wcześniej ustawiłeś ten sam MAC karty sieciowej by móc na zmianę korzystać z lapków.
Zwyczajnie nie sprawdziłeś konfiguracji sieci podczas jej zakładania i nie dostosowałeś do siebie.
PS: Sam niedawno w mieszkaniu WiFi sobie zakładałem, tyle że mi problemy drobne sprawiało prawidłowe jej zabezpieczenie i znalezienie na laptopie guzika do włączenia WiFi (domyślnie mam je wyłączone)