Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]System komentarzy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
forumphp
Witam.

Interesowało by mnie w jaki sposób stworzyć system komentarzy aby nie trzeba było przy wyciąganiu tworzyć nowej tabeli.

Dlaczego tak? A bo zrobiłem dodawanie i wyciąganie z bazy komentarzy i każde nowe komentarze mają jedną tabelę. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
vermis
Cytat(forumphp @ 13.01.2011, 22:23:20 ) *
Interesowało by mnie w jaki sposób stworzyć system komentarzy aby nie trzeba było przy wyciąganiu tworzyć nowej tabeli.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. I nie wyobrażam sobie systemu, który tworzy nową tablę do wyciągania danych z bazy.
ciekawskiii
Tez nie kumam o co biega... masz zrobione jeden komentarz = jedna tabela?biggrin.gif
forumphp
INSERT-em dodaje SELECT-em wyciągam. Tak mam jedną tabelę i pytam o inne rozwiązanie. Liczę tylko i wyłącznie na podpowiedzi.
forumphp
@EDIT
Jedna tabela na wszystkie komentarze.
ciekawskiii
Zrob jedna tabelke KOMENTARZE a w niej pola id, tresc, data itp a do id dodaj auto increment i zapisuj do jednej tabelki kazde pole. P.s. Kto Ci taki durny pomysl podpowiedzial?

Edit... No to juz nie wiem co Ty chcesz
grubyx
Nie wiem zbyt o co Tobie chodzi, ale przypuszczam, że chciałbyś wszystkie komentarze mieć w jednej tabeli (jesli tak co musisz zrobić):
  1. CREATE TABLE `comments`(id int AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
  2. type varchar(15),
  3. element_id int,
  4. autor varchar(100),
  5. text MEDIUMTEXT
  6. );

I gdy chcesz np komentować USER'a robisz:

1. INSERT INTO `comments`(type, element_id, autor, text) VALUES('user', 'ID_USERA_KTOREGO_KOMENTUJESZ', 'autor', 'TRESC KOMENTA');

Jeśli chcesz ocenić fotkę to:
  1. INSERT INTO `comments`(type, element_id, autor, text) VALUES('foto', 'ID_FOTKI_KTORA_KOMENTUJESZ', 'autor', 'TRESC KOMENTA');

i dla każdego pobierasz w sposób:

1. SELECT * FROM comments WHERE type='TYP user|foto|cokolwiek' AND element_id = 'ID_USERA|ID_FOTKI|ID_CZEGOKOLWIEK';

Pisałem to teraz z palca więc jak gdzieś jest bład to sorry, ale wydaje mi się, że powinieneś zrozumieć mój zamysł. Pozdro.
kuba_pilach
Ten pomysł co podał przedmówca jest najlepszy... I także uważam, że jeden komentarz na jedną tabelę, to by była kompletna bzdura...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.