Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie znaki w linni komend
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Blame
Mam problem. Otóż nie wyświetlają mi się polskie znaki po uruchomieniu skryptu php w linii komend. Sprawa jest o tyle ciekawa, że plik ma kodowanie UTF-8, dodawanie
  1. header("content-type: text/html; charset: UTF-8");

nie pomaga, w przeglądarce wszystko jest ok, normalnie mogę wpisywać polskie znaki do konsoli, ale jak już je chcę wyświetlić ze skryptu to dostaję jakieś umlauty :/
Z góry dzięki za pomoc guitar.gif
Crozin
A co mają niby mieć nagłówki HTTP w przypadku pracy z poziomu CLI? Tutaj problemem nie jest skrypt, a konsola, która powinna być w tym przypadku ustawiona na odczytywanie danych w Unikodzie (w kodowaniu UTF-8).
Blame
Czyli rozumiem, że jest to wina konsoli i nie mam żadnego wpływu na to czy wyświetlą się polskie znaki czy nie z poziomu skryptu?
Crozin
Poprawne skonfigurowanie konsoli (by traktowała dane jako Unikod) powinno załatwić sprawę.
MWL
iconv

Funkcja może okaże Ci się pomocna smile.gif
Blame
No dobrze, dzięki wielkie za pomoc smile.gif Tylko co w sytuacji, gdy u siebie mam Windows'a 7 i skrypt nie wyświetla mi polskich znaków. Teraz powiedzmy, że skonfiguruję tą konsolę według twojej rady i wszystko będzie działać. Teraz chodzi mi o to, czy jeśli wyślę komuś skrypt, to czy właśnie z poziomu kodu mogę ustawić to o czym ty mówiłeś?
Crozin
1. Konsola (w przypadku Windowsa wiersz poleceń) musi traktować otrzymywane dane jako zapisane w Unikodzie.
2. Font użyty do wyświetlania tekstu musi wspierać wszystkie znaczki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.