Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Ułożenie wygenerowanych danych w tabelce
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Playboy
  1. <table>
  2. <tr><td>Aktualne daty</td></tr>
  3.  
  4.  
  5. <?php
  6. $aktdata = "SELECT DISTINCT data FROM kalendarz WHERE data>=CURDATE() ORDER BY data ASC";
  7. $aktualned = mysql_query($aktdata) or die ('Błąd' . mysql_error());
  8.  
  9. while ($kalendarz_akt = mysql_fetch_assoc($aktualned)) {
  10. //Wszystkie aktualne kalendarz
  11. $wyswietl = "SELECT kalendarz.id AS kalen_id, uslugi.id AS usl_id, nazwa, klient, cena, data FROM uslugi, kalendarz WHERE data='". $kalendarz_akt['data'] ."' AND uslugi.id=kalendarz.id_uslugi ORDER BY kalen_id DESC";
  12.  
  13. $aktualne= mysql_query($wyswietl) or die ('Wybór sie nie powiódł' . mysql_error());
  14.  
  15. ?>
  16. <?php
  17. while ($obecne = mysql_fetch_assoc($aktualne))
  18. {
  19. echo "<tr>";
  20. echo "<td><b>".$kalendarz_akt['data']. "</b></td><td>".$obecne['nazwa']."</td>";
  21. echo "</tr></br>";
  22.  
  23. }
  24. ?>
  25. </table>

To jest kod po wstawieniu mam coś takiego:

Nie wiem czym jest spowodowany ten odstęp przy przerwszej dacie, oraz jak ustawie jakiś styl do tabelki, to stosuje sie on tylko i wyłącznie do pierwszej daty oraz parametru i tutaj moje pytanie dlaczego tak sie dzieje? przecież tabelka jest rozpoczęta na początku i zakończona na końcu więc powinno brać wszystko razem pod uwagę
Daiquiri
A jak wyglądają Twoje dane w bazie? Może mają znaczniki HTML, białe znaki itd. sprawdź w źródle lub w bazie smile.gif.
Playboy
Właśnie ten problem że w bazie jest normalnie zapisane, jak później w dalszej treści wywołuję ten kod to, ustawia sie wszystko normalnie, no może pierwsze dane są lekko w prawo przesunięte, ale generalnie tego nie widać
Daiquiri
Odstęp może być spowodowany: białymi znakami, marginsem, źle ustawionymi stylami itd. Zerknij w źródło jak budowana jest tabelka, jeżeli wszystko układa się po Twojej myśli (według pętli) to zerknij w CSS, ewentualnie oczyść wyświetlane dane z wszelkich tagów i białych znaków korzystając z odpowiednich funkcji w php (np. strip_tags czy trim).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.