W CSS sprawa wygląda tak:
#warstwa1 { position: absolute; display: block; width: 650px; height: 482px; left: 15px; top: 43px; } #warstwa2 { position: absolute; display: block; overflow: hidden; left: 0px; top: 0px; width: 636px; height: 468px; margin: 7px; } #warstwa3 { position: absolute; display: block; left: 0px; <!-- top: 0px; ten parametr jest zawarty bezposrednio w znaczniku DIV --> width: 636px; }
Skupcie się głównie na tym, że #warstwa3 nie ma określonej wysokości. Zrobiłem tak dlatego, że zawartość tego diva może być różna. Za pomocą javascriptu chcę zmieniać parametr TOP elementu #warstwa3 (dlatego też umieściłem top bezpośrednio w znaczniku DIV). Okazuje się, że za każdym razem mój DIV przyjmuje wysokość = 0. Sprawdzam to za pomocą obramowania. Pokazuje się tylko pozioma kreska na górze DIVa, a mimo to zawartość DIVa jest widoczna. Najdziwniejsze jest to, że na innej stronie zastosowałem praktycznie identyczną budowę i tam ten problem nie występuje. Tam DIV przyjmuje taką wysokość, jakiej wymagają od niego zawarte wewnątrz elementy. Czy na mój problem może mieć wpływ zastosowanie przy jednym znaczniku jednocześnie ID i CLASS? Czy nadrzędne DIVy mogą tu o czymś decydować?