Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nawigacja / kompozycja strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jacobson
Witam, mam takie 3 pytania. Czy tworzac strone internetowa lepiej jest na kazdej stronie wywolywac od nowa kod dla bannera, menu, stopki czy moze stworzyc osobne komponenty banner.html menu.html itp i stworzyc plik index.php ktory bedzie mial wywolywanie tych wszystkich elementow? (i teraz dalsza czesc ma zwiazek z drugim pytaniem)
Otoz po zaimplementowaniu czy rozwiazanie w stylu ze jest jeden plik index.php i tylko osobne pliki (np .html) ktore sa includowane z tego pliku index.php w miejscu "content" miedzy tymi wszystkimi bannerami, menu i stopkami, jest dobre ? Czy moze poprostu tworzyc kazda osobna podstrone w ktorej kazda bedzie miala kazdy z tych elementow i robic bezposrednie hiperlacza do tych podstron?
Moje 3 pytanie jest raczej ogolnikowe i odnosi sie do 1. Czy jezeli taka implementacja jak w 1 pytaniu jest "wskazana" to czy wskazana jjest jego implementacja przy uzyciu klas itp ? czy bez obiektowego php to bedzie tak samo ladnie smigalo?
Z gory dzieki za pomoc smile.gif
pozdrawiam
thek
To ja zadam inne pytanie... Masz 20 podstron. W pewnym momencie zechcesz zmienić logo. Lepiej będzie Ci zmienić to raz w pliku header czy latać po 20 plikach i w każdym to zmieniać? winksmiley.jpg

Co do pchania obiektówki odpowiem tak... Ktoś Ci powiedział, że musisz mieć do kompa tuner, ale Ty kompletnie nie wiesz jak to podłączyć, nie wiesz po co Ci to i czy użyjesz kiedykolwiek. Kupisz więc tuner bo ponoć tak musi być? A może dopiero gdy się dowiesz co to takiego, jak używać i stwoerdzisz, że faktycznie Ci się przyda?

Wnioski pozostawiam do przemyślenia smile.gif
jacobson
wroce do swojego wczesniejszego postu zeby nie tworzyc nowych...
mam jeszcze takie pytanie ... czy jest jakis lepszy sposob nawigacji miedzy stronami niz $_GET i zmiana switchem (includowanie contenta strony)?
Mam na swojej stronie b.duzo podstron i sa one w roznych katalogach /1/ albo glebszych /1/2/3/4/ i powyzsza metoda jezeli chcialbym np skorzystac z mod_rewrite wymaga ode mnie tworzenia w pliku .htaccess osobnych instrukcji dla kazdej pojedynczej podstrony.
JoShiMa
Cytat(jacobson @ 22.02.2011, 16:38:04 ) *
wroce do swojego wczesniejszego postu zeby nie tworzyc nowych...
mam jeszcze takie pytanie ... czy jest jakis lepszy sposob nawigacji miedzy stronami niz $_GET i zmiana switchem (includowanie contenta strony)?

Np korzystanie z frameworków, które mają ten mechanizm oprogramowany smile.gif
jacobson
no wlasnie chcialem cala strone od podstaw stworzyc bez zadnego frameworka ...
JoShiMa
Cytat(jacobson @ 22.02.2011, 20:24:06 ) *
no wlasnie chcialem cala strone od podstaw stworzyc bez zadnego frameworka ...

No to chyba chyba nic mądrzejszego nie wymyślisz. Tylko uważaj, bo można się nieźle zamotać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.