Khann
23.01.2011, 22:28:23
Witam
Chciałbym zacząć uczyć się PHP, ale mam pytanie. A mianowicie, czy muszę jakoś szczególnie umieć HTML? Mam już jakieś tam podstawy, ale nie jest to wiele. Będę wdzięczny za pomoc.
Mephistofeles
23.01.2011, 23:10:48
Nie. Możesz pisać w PHP nie znając HTMLa.
Khann
23.01.2011, 23:14:36
Aha, czyli wracam do nauki HTML i CSS
Mephistofeles
23.01.2011, 23:42:44
Tam była kropka, której chyba nie zauważyłeś.
Khann
24.01.2011, 09:00:59
No faktycznie, hehehe. Trochę szybko to przeczytałem. No to świetnie.
No faktycznie, hehehe. Trochę szybko to przeczytałem. No to świetnie.
thek
24.01.2011, 09:58:14
To ja napiszę dokładniej... Nie musisz znać HTML i CSS oraz innych pisząc back-end. W praktyce rzadko znajdziesz oferty, gdzie ktoś będzie Cię o znajomość jedynie back-endu pytał. Na mur więc znajomość choćby podstaw (a w praktyce już minimum średniego zaawansowania) HTML, CSS, JavaScript będzie konieczna.
Mephistofeles
24.01.2011, 15:16:01
Ale żeby nauczyć się PHP, a więc właściwego programowania, nie trzeba znać HTMLa, innych języków można nauczyć się w trakcie.
everth
24.01.2011, 15:25:14
Zaczynanie nauki programowania od PHP to strzał w stopę. PHP ma zastosowanie praktycznie ograniczone tylko do tworzenia stron WWW - jeśli ktoś chce szybko tworzyć dynamiczne stronki to naturalną koleją jest raczej HTML->CSS->PHP->JS(?). W zasadzie tak jest najprościej do szybkiego tworzenia stron + ew. pisania prostych modułów do większych CMSów.
A programowania nie warto uczyć się na PHP. Nauczysz się złych rzeczy które później będą się za tobą ciągnęły. Szkoda czasu.
coomler
24.01.2011, 20:45:01
A ja tak tylko zapytam, czego nie nauczy mnie PHP? Co w takim razie dodatkowego wyniosę z nauki C++, czy delphi? Każdy o tym pisz, ale w sumie żadnych konkretów nie poda. Omijając oczywiście zastosowania języków, tzn. biorąc pod uwagę sam kod a nie jego zastosowanie.
thek
24.01.2011, 21:46:26
PHP jako język jest takim pisaniem "na skróty". Wiele rzeczy w nim jest zrobione w tle, po łebkach. Programista moze pewne rzeczy zrobić na wiele sposobów, ale część z nich jest obarczona błędami, które sa przez język wychwytywane i poprawiane. W efekcie nie wiesz nawet, że robisz coś źle i przez to utrwalasz w sobie złe nawyki. Wsponiane języki jak choćby C++ na nie zwyczajnie nie pozwalają. Dzięki temu masz większą kontrolę nad tym co się dzieje. Wiele rzeczy, które php "łyknie" w innych językach jest sygnalizowane ostrzeżeniem lub uznawane za błąd. Dzięki temu php jest łatwiejsze do nauki, ale jednocześnie łatwiej w nim o niezgodne z jakimikolwiek konwencjami i zasadami pisanie kodu. To powoduje bajzel straszny. Dorzuć do tego fakt, że wiele rzeczy w php jest wymuszonych istnieniem określonych technik w innych językach a dowiesz się dlaczego php ma coraz więcej z nimi wspólnego. To co teraz jest nowościami w wersjach 5.3 i draftach jest dopiero przymierzane do wprowadzenia - istnieje już czasem od kilku lub kilkunastu lat w innych językach

Jeśli już więc znasz kilka języków - wiesz jak wprowadzana funkcjonalność może działać czy wygladać. Świetnym przykladem jest tutaj choćby przestrzeń nazw. Zobacz odkiedy istnieje w C++ i jak działa a zapewne zrozumiesz czemu jej wejście może być ciekawe jeśli sensownie się je wykorzysta w php.
Khann
25.01.2011, 10:06:14
Mówisz o złych nawykach, a jak to jest na przykład z JavaScript. Czy ten język jest dobry do nauki po poznaniu html i css? Chodzi mi tutaj o to czy lepiej się za niego brać przed PHP?
Mephistofeles
25.01.2011, 10:43:43
Programowania warto nauczyć się faktycznie w innym języku. Ja bym proponował C# - nie trzeba wydziwiać ze wskaźnikami jak to w C++, sam język jest praktycznie w całości obiektowy, dobrze wykorzystuje przestrzenie nazw i inne "bajery". Nauczysz się programować i będziesz umiał w każdym języku, a gdy zaczniesz od razu w PHP może dojść do sytuacji, że umiesz tylko klepać kod, co nie oznacza, że nie da się dobrze nauczyć przy PHP.
thek
25.01.2011, 12:59:18
JavaScript to zupełnie inna bajka niż HTML czy CSS. HTML to tylko język znaczników, definiujący układ i wzajemne położenie elementów na stronie (ich hierarchię względem siebie... nie układ jako widoczny layout, choć i to może wykonać, tyle że nie powinno się tego robić). CSS ma za zadanie to, czego nie powinien robić HTML, a więc odpowiadać za graficzną interpretację treści strony, jej wygląd i zachowanie dla różnego typu mediów (ekran, drukarka, rzutnik multimedialny). JavaScript to już język skryptowy w pełniejszym tego słowa znaczeniu. O to czy powinno się go uczyć w jakimś konkretnym momencie czasowym, przed lub po określonym języku to kwestia dyskusyjna. Ja bym powiedział, że powinno się uczyć jednocześnie kilku jako komplementarnych. Przykładowo PHP i JavaScript działają po dwóch różnych stronach "połączenia" - JS u klienta, php na serwerze. Dzięki temu mogą się wzajemnie uzupełniać poprzez użycie AJAX. JS prosi serwer o coś i serwer mu to przygotowuje. Z kolei serwer przygotować może odpowiednio spreparowany kod JS, który potem u klienta zadziała tak jak chcemy.
Khann
28.01.2011, 22:47:02
Zamówiłem dzisiaj książkę do nauki podstaw HTML i CSS, mianowicie:
http://helion.pl/ksiazki/html_xhtml_i_css_...afer,hxcbi5.htmWiem, że teraz czeka mnie trochę pracy żeby opanować to, co jest w niej opisane, ale chciałbym zapytać co dalej? To znaczy w jakim kierunki iść po jej przeczytaniu? Czy JavaScript, czy też PHP MySQL? Może nieco w przyszłość wybiegam, ale z racji, iż widzę tutaj osoby, które naprawdę "siedzą" w tych tematach po prostu muszę zapytać
Mephistofeles
29.01.2011, 11:41:48
HTML to nie jest język programowania i znacznie różni się od właściwego programowania w PHP, JavaScript czy innym języku. Programowanie to już nie klepanie kodu, żeby wygląd pasował.
Khann
29.01.2011, 12:44:34
To akurat wiem i zdaję sobie sprawę, że HTML, a PHP to są dwie różne bajki
Tylko na przykład, nieraz widziałem na różnych forach odpowiedzi, że po HTML i CSS lepiej zabrać się za programowanie w PHP. Na innych z kolei, była mowa o tym, że lepiej wybrać JavaScript. I stąd wzięło się moje pytanie w poprzednim poście:D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.