Więcej szczegółów:
e-Mail: info@creovision.pl
GG: 16103645
________________________________________________________________________________
Witam.
Napisałem skrypt mający za zadanie edytować hasło zapisane w bazie danych zahaszowane md5.
Formularz zbudowany jest z 3 inputów:
1) Stare hasło
2) Nowe hasło
3) Powtórz nowe hasło
Chodzi o to, aby po wpisaniu starego hasła, system sprawdził czy hasło zgadza się z już istniejącym w bazie, a po wpisaniu nowego hasła należałoby powtórzyć je w trzecim polu i porównać.
Przedstawiam kodzik:
<? echo ' <div id="warning_box"> <div id="warning_ebu"></div> <div id="warning_box2"> <div id="warning_box3"> <span id="warning_icon"></span> <span id="warning_nav">Wystąpił błąd</span> </div> <div id="warning_nav2"> Musisz się zalogować aby edytować hasło. </div> </div> <div id="warning_ebd"></div> </div>'; require 'logowanie.php'; } else { if($_POST['zmiana_hasla']) { echo ' <div id="info_box"> <div id="info_ibu"></div> <div id="info_box2"> <div id="info_box3"> <span id="info_icon"></span> <span id="info_nav">Informacja</span> </div> <div id="info_nav2"> Hasło dla konta o numerze ID: <b>'.$dane['id'].'</b>, zostało pomyślnie zaktualizowane.<br /> Nowe hasło zostało wysłane na Twój adres e-Mail.<br /> Zaloguj się ponownie na swoje konto, korzystając z nowego hasła. </div> </div> <div id="info_ibd"></div> </div>'; require 'logowanie.php'; } else { echo ' <div id="warning_box"> <div id="warning_ebu"></div> <div id="warning_box2"> <div id="warning_box3"> <span id="warning_icon"></span> <span id="warning_nav">Wystąpił błąd</span> </div> <div id="warning_nav2"> Wystąpił co najmniej jeden błąd podczas rejestracji.<br /> Popraw dane i spróbuj ponownie. </div> </div> <div id="warning_ebd"></div> </div>'; ?> <form method="POST" action="index.php?p=zmiana_hasla"> <div class="panel_box1"> <div class="panel_box2"> <!-- Blok --> <div class="panel_box5"> <div class="panel_ppbu"></div> <div class="panel_box6"> <span class="panel_nav1">Zmiana hasła</span><br /> <div class="panel_box7"> <span class="panel_nav22">Stare hasło</span> <span class="panel_nav22">Proponowane nowe hasło</span> </div> <div class="panel_box13"> </div> <div class="panel_box7"> <span class="panel_nav22">UWAGA!</span> <span class="panel_nav22">Powtórka nowego hasła</span> </div> <div class="panel_box13"> <span class="panel_nav24"><span class="panel_nav41">Nowe hasło zacznie funkcjonować natychmiast!</span></span> </div> </div> <div class="panel_ppbd"></div> </div> <!-- KONIEC / Blok --> <div class="panel_box11"> <div class="panel_nav26"> <input type="submit" value="Zapisz" class="panel_button" name="zmiana_hasla"> <input type="reset" value="Zrezygnuj" class="panel_button"> </div> </div> </div> <div class="panel_pbd"></div> </div> </form> <? } } else { ?> <form method="POST" action="index.php?p=zmiana_hasla"> <div class="panel_box1"> <div class="panel_box2"> <!-- Blok --> <div class="panel_box5"> <div class="panel_ppbu"></div> <div class="panel_box6"> <span class="panel_nav1">Zmiana hasła</span><br /> <div class="panel_box7"> <span class="panel_nav22">Stare hasło</span> <span class="panel_nav22">Proponowane nowe hasło</span> </div> <div class="panel_box13"> </div> <div class="panel_box7"> <span class="panel_nav22">UWAGA!</span> <span class="panel_nav22">Powtórka nowego hasła</span> </div> <div class="panel_box13"> <span class="panel_nav24"><span class="panel_nav41">Nowe hasło zacznie funkcjonować natychmiast!</span></span> </div> </div> <div class="panel_ppbd"></div> </div> <!-- KONIEC / Blok --> <div class="panel_box11"> <div class="panel_nav26"> <input type="submit" value="Zapisz" class="panel_button" name="zmiana_hasla"> <input type="reset" value="Zrezygnuj" class="panel_button"> </div> </div> </div> <div class="panel_ppbd"></div> </div> <!-- KONIEC / Blok --> </div> <div class="panel_pbd"></div> </div> </form> <? } } ?>
Jest w nim kilka błędów, czego jestem świadom, nie ma wyświetlania błędów, jednak to wiem jak zrobić. Gorzej z wyświetlaniem błędów (walidacją), a mianowicie ma to działać na takiej zasadzie: gdy nie wypełnimy pola to ma wywalić błąd: Proszę uzupełnić pole, gdy jednak to zrobimy ale błędnie, to wiadomo, ma wywalać błąd że wprowadzono błędne dane czyli np., że hasła się nie zgadzają.
Jeżeli ktoś byłby mi w stanie pomóc to będę NIEZMIERNIE wdzięczny.
Zależy mi na szybkim ukończeniu tego formularza, gdyż siedzę nad nim całą noc i pół poprzedniego dnia... ;/
Już mnie głowa boli, próbowałem na milion sposobów i nadal nic, przedstawiłem okrojoną wersję ponieważ moja walidacja i tak nie działała, zostawiłem tylko wyciąganie aktualnego hasła z bazy.
BARDZO PROSZĘ O POMOC.
Pozdrawiam.
________________________________________________________________________________
PRZY OKAZJI PRZYJMĘ PROGRAMISTĘ NA STANOWISKO W FIRMIE (praca zdalna).
Więcej szczegółów:
e-Mail: info@creovision.pl
GG: 16103645
ROZWIĄZANE!!
Można zamknąć