Jestem tutaj po raz pierwszy więc jak źle coś napiszę, proszę o wybaczenie ;D
A więc, mam problem:
Miałam opracować skrypt, który będzie do naszej bazy danych dodawał kolejnych pracowników, no to coś tam stworzyłam.
Mam dwa kody i dwa nie chcą działać. Bardzo proszę , jeżeli ktoś by mógł na nie zerknąć bo ja już sił nie mam:D :
1)
<?php if($send=='Wyslij') { $zapytanie = "INSERT INTO PRACOWNICY SET NAZWISKO='$nazwisko', IMIE='$imie', ETAT='$etat', ID_SZEFA='$idszefa', ZATRUDNIONY='$date', PLACA_POD='$placap', PLACA_DOD='$placad', ID_ZESP='$idzesp'"; } echo "Dane dodane prawidlowo" ?>
ii ten ładnie wyświetla się na stronie i wogóle,
lecz nie dodaje mi tych pracowników żadnych

2)
<html> <head> <title>Tytuł jakis tam</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> </head> <body> <h1> Dodaj nowego pracownika </h1> <?php $dbc = @mysqli_connect ('localhost', 'root', '', 'przyklad' ); ?> <form method="POST" action="test.php"> Id pracownika: <input type="text" name="id" maxlength="11" /> <br /> Imię: <input type="text" name="imie" maxlength="20" /> <br /> Nazwisko: <input type="text" name="nazwisko" maxlength="15" /> <br /> Etat: <input type="text" name="etat" maxlength="20" /> <br /> Płaca podstawowa: <input type="text" name="placa_pod" /> <br /> Płaca dodatkowa: <input type="text" name="placa_dod" /> <br /> ID Szefa: <select name="szef" > <?php $q = "SELECT ID_PRAC FROM pracownicy"; $r = mysqli_query ($dbc, $q) or trigger_error("Zapytanie: $q\n<br />Błąd MySQL: " . mysqli_error($dbc)); $num = mysqli_num_rows($r); for ($i=0; $i<$num; $i++) { $row = mysqli_fetch_array($r); $id = $row['ID_PRAC']; } ?> </select> <br /> Zespół: <select name="zespol" > <?php $q = "SELECT NAZWA FROM zespoly"; $r = mysqli_query ($dbc, $q) or trigger_error("Zapytanie: $q\n<br />Błąd MySQL: " . mysqli_error($dbc)); $num = mysqli_num_rows($r); for ($i=0; $i<$num; $i++) { $row = mysqli_fetch_array($r); $nazwa = $row['NAZWA']; } ?> </select> <br /> <input type="submit" name="Dodaj" value="Dodaj"> </form> </body> </html> <?php $id_prac = $_POST['id']; $imie = $_POST['imie']; $nazwisko = $_POST['nazwisko']; $etat = $_POST['etat']; $placa_pod = $_POST['placa_pod']; $placa_dod = $_POST['placa_dod']; $id_szefa = $_POST['szef']; $zespol = $_POST['zespol']; // pobierz ID zespolu $q = "SELECT ID_ZESP FROM zespoly WHERE NAZWA='$zespol' "; $r = mysqli_query ($dbc, $q) or trigger_error("Zapytanie: $q\n<br />Błąd MySQL: " . mysqli_error($dbc)); $row = mysqli_fetch_array($r); $id_zesp = $row['ID_ZESP']; // koniec // dodaj do bazy $q = "INSERT INTO pracownicy (ID_PRAC, NAZWISKO, IMIE, ETAT, ID_SZEFA, ZATRUDNIONY, PLACA_POD, PLACA_DOD, ID_ZESP ) VALUES ('$id_prac', '$nazwisko', '$imie', '$etat', '$id_szefa', NOW(), '$placa_pod', '$placa_dod', '$id_zesp')"; $r = mysqli_query ($dbc, $q) or trigger_error("Zapytanie: $q\n<br />Błąd MySQL: " . mysqli_error($dbc)); if (mysqli_affected_rows($dbc) == 1) { // Zapytanie wykonane poprawnie. } } mysqli_close($dbc); ?>
I tu jak wpisuję dane i klikam dodaj wyskakuje mi :
Kod
Nie znaleziono obiektu!
Nie znaleziono żądanego URLa na tym serwerze. Odnośnik na referującej stronie wydaje się być nieprawidłowy lub nieaktualny. Poinformuj autora tej strony o problemie.
Jeśli myślisz, że jest to błąd tego serwera, skontaktuj się z administratorem.
Error 404
localhost
02/04/11 07:55:22
Apache/2.2.14 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.14 OpenSSL/0.9.8l mod_autoindex_color PHP/5.3.1
Nie znaleziono żądanego URLa na tym serwerze. Odnośnik na referującej stronie wydaje się być nieprawidłowy lub nieaktualny. Poinformuj autora tej strony o problemie.
Jeśli myślisz, że jest to błąd tego serwera, skontaktuj się z administratorem.
Error 404
localhost
02/04/11 07:55:22
Apache/2.2.14 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.14 OpenSSL/0.9.8l mod_autoindex_color PHP/5.3.1
a powinno dodać.
nie wiem co źle robię

Miłego Dnia:)