Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]brak polskich znakow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hyhyhy
probowalem roznych rodzajow kodowania, czego tylko sie dalo, nastepnie potraktowalem caly katalog gżegżółką, ale nic nie pomaga, mam kodowanie UTF-8 i kwadraciki zamiast polskich znaków, niezależnie, czy to plik php czy html. czy ktoś ma pojęcie, co można jeszcze zrobić?
potreb
Nikt nie ma pojecia. Bylo tyle razy na forum, gzegziulke schowaj sobie i sprawdz notepad++ jakie masz kodowanie pliku i meta. A i w przegladarce sprawdz czy dobrze ustawiles kodowanie.
Spawnm
Jaśniej.
Masz kodowanie plików utf-8? Wszystkich i sprawdzałeś?
Na stronie dałeś meta z utf-8?
Dane pobierasz z czego?
Jeśli z db to czy zadbałeś odpowiednim zapytaniem aby dostać utf-8 ?
Oraz czy kodowanie tabel jest na utf-8?
hyhyhy
mam wszystkich plikow kodowanie utf-8, i mam to napisane w <meta>
baza danych w zasadzie chyba nie ma nic do rzeczy, bo naglowki czy podstrony czysto w htmlu tez sa bez polskich znakow. Przegladarka - sprawdzalem na 6 roznych komputerach u znajomych, wszedzie nie ma polskich znakow.
Dodam, ze nigdy wczesniej nie mialem takiego problemu, dopiero teraz, jak zabralem sie za php. Dodam, ze koduje w PSPad, moze to ma cos do rzeczy?
vermis
Cytat(hyhyhy @ 16.02.2011, 07:03:02 ) *
mam wszystkich plikow kodowanie utf-8, i mam to napisane w <meta>

Jak sprawdzasz kodowanie tych plików, w notepad++?
Najlepiej podeślij link do strony, bo teraz to trochę wróżenie z fusów.
Cytat(hyhyhy @ 16.02.2011, 07:03:02 ) *
Dodam, ze nigdy wczesniej nie mialem takiego problemu...

Gratuluję właśnie przeżyłeś swój 'pierwszy raz'.
hyhyhy
dzięki, potraktowałem to tym notepadem, jak się w nim okazało mialem 1/3 w ANSI, 1/3 UTF-8 bez BOM i 1/3 niby UTF-8 ale nie działało. Aczkolwiek juz jest git, dzięki jeszcze raz.

a problem byl w tym, ze PSPad sam zmienia na ANSI przy edycji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.