Cytat(Pawel_W @ 21.02.2011, 23:55:57 )

to nie zadziała, przecież jako przykład podane jest ala, czyli mogą się dowolnie powtarzać

Małe sprostowanie... jeśli mamy w tablicy z literami jakąs literę X razy to może się powtórzyć w słowie
maksymalnie X razy.
Cytat(minolone @ 21.02.2011, 22:39:45 )

kiedys sam tego uzywalem do przeszukiwania w bazie prawie 3mln slowek slownika "sjp do gier"
z podanych liter i calkiem niezle sie to spisywalo,
Dokładnie o to mi chodzi. Wczytuję do tablicy plik txt który ma prawie 40MB, jest tam prawie 3mln słów. To ten sam słownik.
Generalnie chodzi mi o to aby program z podanych liter układał słowa. Taki algorytm do gry w scrabble.
Wiem, że można by użyć preg_match ale nie bardzo mam pomysł jak przeszukać tablicę tablicą.
Pozostaje jeszcze problem potężnej ilości przetwarzanych danych. W pętli forach może to zając wieki.
Na razie działam na skrawku tego pliku ze słownikiem bo gdy wczytałem go całego za pomocą file_get_contents a następnie chciałem wyświetlić to serwer mi się zawiesił po 10 minutach mielenia
Cytat(erix @ 21.02.2011, 23:19:19 )

array_filter + odpowiedni
preg_match albo pętla sprawdzająca znak po znaku.
A jak w takim przypadku miałoby wyglądać wyrażenie ?
Jak w ogóle sądzicie? Pod względem wydajnościowym jest sens robić to w php czy lepiej spróbować w innym środowisku?