Nie wiem czy uda mi się dobrze wytłumaczyć o co mi chodzi więc może od razu dodam jakąś fotkę a pod nią opiszę co i jak.

A więc tak:
- czerwone pole to pewien obszar o zadanej stałej wielkości , który powinien być całkowicie wypełniony przez zdjęcie
- czarno-białe zdjęcie to zdjęcie oryginalne
- niebieskie to zdjęcie przeskalowane, oczywiście z zachowaniem proporcji (na zdjęciu o proporcje zbytnio już nie dbałem

Chciałbym uzyskać właśnie taki efekt jak widać na zdjęciach. Tzn. żeby np. wysokość zdjęcia była równa zadanej wysokości przy czy szerokość nie może być mniejsza od zadanej szerokości itp. Ewentualnie można by jakoś wykadrować to zdjęcie, żeby nie wystawało poza zadany obszar ale to już nie jst konieczne, przynajmniej na tą chwilę tak i się wydaje

Czy istnieje może jakaś gotowa funkcja która takie coś robi? Ewentualnie od czego zacząć i na co zwrócić uwagę? Może koś zna jakąś fajną stronkę na której będą pomocne rzeczy... ale po polsku najlepiej

Kombinowałem coś z imageCopyResampled i jakimiś warunkami ale ciągle wychodzą jakieś głupoty i nie mogę się z tym już połapać :/ Z phpa niestety nie jestem jakiś mocy, podstawy znam ale z GD nie miałem nigdy d czynienia.