Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]bbcode
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pemko11
Witam! Prowadzę serwis ogłoszeń i mam pytanie, jak zrobić aby mozna było pisać w bbcode tzn żeby u góry był znaczek B, I itd i zeby po kliknięciu B było pogrubienie itd. Bo jak w treści ogłoszenia dam
  1. cos tam
to nie wyświetla mi pogrubionego tylko
  1. cos tam

Więcej na www.jasielskie.org.pl

Jak to zrobić?
ylk
Zakładając, że masz button b, musisz mu przypisac akcje, ktora wywola funkcje, która to z kolei doda do textarea odpowiedni ciąg znaków, coś w stylu:
  1. <script type='text/javascript'>
  2. function addBBCode(tag)
  3. {
  4. document.getElementById('post').value=document.getElementById('post').value+'['+tag+'][/'+tag+']';
  5. }
  6. <button onClick="addBBCode('B')">B</button>
  7. <textarea id=post></textarea>
pemko11
Czyli ten kod, który Ty podałeś wklejam nad "Treść ogłoszenia" i co mam zrobić, aby wyświetlało to w ogłoszeniu ( te BB code)
Edit:
Wkleiłem ten kod i jak klikne to w tresci wyświetla mi już ale jak zrobić, aby w treści ogłoszenia (zobacz.php) wyświetlało mi to pogrubienie..
ylk
Aaa, no to na textarea tego nie zrobisz. Nigdy nie wgryzałem się w to jak działają edytory WYSIWYG. Pewnie na divach albo spanach przechwytując wciskane klawisze. Poczekaj, może ktoś lepiej obeznany z JS się wypowie.
pemko11
W takim razie czekam na specjalistów..
tehaha
jeżeli chcesz tylko taki prosty bbcode to użyj sobie gotowego pluginu http://www.w3theme.com/jquery-bbedit/ pakiet zawiera skrypt w jquery oraz php, ale ten php co tam jest nie działa poprawnie więc albo będziesz musiał sam napisać albo poszukać lepszej klasy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.