Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]select przerobić na imput z php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sigal2006
Mam oto taki kod

pokazuje mi wszystkich użytkowników i jak zaznaczę jednego to dodaje mi do bazy jako polecającego

1. <select name="referredbyby" id="referredbyby" class="contentfont">
  2. <? $getReferrers = $db->query("SELECT * FROM ".DB_PREFIX."users WHERE mail_activated=1 AND active=1 AND ref_blocked_referrer=0 ORDER BY username");?>
  3. <option value="" selected>Wybierz</option>
  4. <? while ($showReferrers = $db->fetch_array($getReferrers)) { ?>
  5. <option value="<?=$showReferrers['username'];?>" <? echo ($showReferrers['username']==$user_details['referredbyby'])?"selected":""; ?>><?=$showReferrers['username'];?></option>
  6. <? } ?>
  7. </select>

jak mam przebić t aby zamiast select był imput. żeby łepka był trzeba wpisać a nie wybierać z listy.
Valdi_B
Po prostu wstaw <input type="text" name="..." />
Oczywiście:
- inne atrybuty (np. size) dobierz stosownie do potrzeb.
- musisz obsłużyć dopisanie delikwenta do bazy.

Zostawienie pola SELECT zależy od tego, czy ta lista jest potrzebna w formularzu do czegoś innego.

Uwaga: Jeżeli wpisywany "łepek" już powinien być w bazie danych, to w programie będziesz musiał:
- sprawdzić, czy użytkownik nie wpisał czegoś w rodzaju "Ala ma kota" - nazwiska nieistniejącego użytkownika,
- jeżeli tak, to jakoś zareagować (jakiś "protest" + powrót do wypełniania formularza).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.