Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Atrybut placeholder - za słaby tekst
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
WebCM
Mam taki oto formularz:
  1. <div id="loginTopForm">
  2. <form action="login.php" method="post">
  3. <input name="u" class="text" placeholder="Login" />
  4. <input name="p" class="text" placeholder="Password" type="password" />
  5. <input type="checkbox" class="choice" name="auto" title="Pamiętaj mnie" />
  6. <input type="submit" value="{lang.logme}" class="buttonBlue" />
  7. <input type="submit" name="reg" value="{lang.regme}" class="buttonOrange" />
  8. </form>
  9. </div>
Kod CSS
  1. #loginTopForm input.text {
  2. border: 1px solid #979494;
  3. background: #bdbbba;
  4. color: #554c4a;
  5. width: 90px
  6. }
W przeglądarce Chrome ledwo widać tekst w atrybucie placeholder. Oba pola tekstowe (login i hasło) są szare (BDBDBA), co odpowiada wartościom RGB(189,189,186). Niestety, tekst placeholder nie dostosowuje swojego koloru. Znalazłem sposób na zmianę koloru tego tekstu w CSS, ale tylko dla Chrome i Firefox (potrzeba 2 wpisów do arkusza). Czy istnieje inny sposób, aby placeholder był widoczny? Czy konieczna jest zmiana tła pól formularzy?
krzywy36
zawsze to możesz zrobić za pomocą js (spójrz w źródło php.pl, konkretnie formularz logowania). Placeholder wszedł dopiero w html5 wiec z uniwersalnością wyjdzie tak samo, może nawet z korzyścią dla js smile.gif

zawsze to możesz zrobić za pomocą js (spójrz w źródło php.pl, konkretnie formularz logowania). Placeholder wszedł dopiero w html5 wiec z uniwersalnością wyjdzie tak samo, może nawet z korzyścią dla js smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.