Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zniejszenei liczby zapytań. Cache ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wilu88
Witam

mam taki problem. Otóż na stronce mam kilka modułów które do prawidłowego działania muszą pobrać z bazy danych np. informację o aktualnym sezonie rozgrywkowym. Potrzebne jest to np do wyświetlenia terminarza, tabeli itp rzeczy. Naliczyłem że przy każdym uruchomieniu podstrony moduły wykonują 4 połączenia z bazą w celu pobrania tej samej wartości. teraz jak to zoptymalizować?

Czy najlepszym rozwiązaniem będzie cache? Nigdy z niego nie korzystałem więc za bardzo nie wiem jak to ugryźć. Widziałem na forum gotową klasę. Tylko nie wiem za bardzo jak podejść później do tego przy zapytaniu w którym jednym z warunków będzie wartość przechowywana w cachu, co wtedy gdy cache będzie pusty?
Fifi209
Troszkę teorii
wNogachSpisz
Cache, najlepiej przez include, bo jest najszybsze, nie żadne fopen() tongue.gif
modern-web
.. lub require; jak kto woli.
Fifi209
Cytat(modern-web @ 1.03.2011, 21:27:14 ) *
.. lub require; jak kto woli.

To tak jakbyś napisał, że masło można smarować nożem z ząbkami na ostrzu i bez ząbków - co jest oczywiście oczywiste.
Nie wniosłeś kompletnie nic do tematu prócz zbędnego postu.
modern-web
A skąd wiesz, czy zaraz nie padłoby pytanie dot. req.? Już nie tak banalne pytania spotykałem więc lepiej od razu to wykluczyć.
Fifi209
Równie prawdopodobne pytanie, które mogłoby paść to jak po pobraniu include/require z pliku tekstowego oczytać pobraną zawartość.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.