Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Aktualizacja elementów bez odświeżania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
vbig
Witam!

Chciałbym zrobić w PHP (domyślam się że w samym PHP się nie da, tak więc pewnie w Javascripcie) który po kliknięciu w obrazek zmieniałby jednocześnie kilka elementów bez odświeżania strony.
Po pierwsze- ma zmieniać sam siebie (np. kliknięcie na obrazek powodujące podmianę go na jakiś inny)
Po drugie- dodawanie danego tekstu do już innego zbioru (żeby powstał ciąg: np. 4 obrazki i kliknięcie każdego powoduje dodanie się kolejnej litery do ciągu)
Po trzecie- aby to działało w dwie strony tongue.gif Tzn. ze jak kliknę 2 raz to zmiany zostaną cofnięte...

Idzie tak zrobić? Jakieś pomysły?
Z góry dziękuję za pomoc smile.gif
d3ut3r
Tak da się to zrobić. Na gotowca raczej nie licz, łatwiej niż w czystym JavaScript napiszesz to z wykorzystaniem jQuery, więc proponuję od tego zacząć. Jak już zapoznasz się z podstawami spróbuj napisać coś własnego jak nie będzie działać spróbuj raz jeszcze mając przed sobą dokumentację a jak to nie pomoże napisz na forum podając jakieś szczegóły np. fragment kodu źródłowego smile.gif.

Żebyś mnie opacznie nie zrozumiał po prostu musisz zadawać bardziej konkretne pytania wtedy ktoś na pewno odpowie smile.gif
vbig
ok, zamianę obrazków zrobiłem tak:

Kod
var i".$z."=0;
function FYoN".$z."(){
    if(i".$z."==0){
        document.images['YoN".$z."'].src = 'images/N.png';
        i".$z."=1;
    }else{
        document.images['YoN".$z."'].src = 'images/Y.png';
        i".$z."=0;
    }
}

(gdzie $z jest zmienną w pętli) oraz wyświetlanie odpowiedniego ciągu (w tej samej pętli):

Kod
<script type='text/javascript'>
    function kod".$z."()
    {
      $('#kod').load('ciag.php?z=".$z."');
    }
</script>

a za pętlą:
  1. echo "<p id='kod'></p>";

to pobiera odpowiednie dane dla $z z ciag.php, jednak ja potrzebuję, żeby to tworzyło 1 ciąg, a nie pojedyncze informacje... jakieś rady?

(tzn. teraz po kliknięciu pojawia mi się np. "abc", kiedy kliknę coś innego pojawia się "def", jak zrobić aby po kliknięciu obu pojawiło się "abcdef"?)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.