Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kodowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
daros17
Cześć

Mam pewien problem z kodowaniem.

Do infputa wklejam kod html typu <b>ąęźć</b> itp. Następnie w pliku 1.php wyświetla się to co wpisałem i zapisuje do pliku text.txt.

Kody poniżej:

index.html
  1. <form method="POST" action="1.php">
  2. <input name="wys" value="wys" />
  3. <input type="submit" name="wyslij" value="wyslij">

1.php
  1. <html>
  2. <head>
  3. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset="uft-8" />
  4.  
  5. </head>
  6. <body>
  7.  
  8. <?php
  9. $dane = $_POST['wys'];
  10. $file = "text.txt";
  11. $fp = fopen($file, "w");
  12. flock($fp, 2);
  13. fwrite($fp, $dane);
  14. flock($fp, 3);
  15. fclose($fp);
  16. ?>
  17.  
  18. </body>
  19. </html>

Otwieram plik text.txt i mam polskie znaki. Następnie includuje plik text.txt i wywala niestety krzaki typu �

Strona także jest kodowanie w utf ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić?

Podam, że jak zapisuje np w edytorze html pad 2010 w utf-8 bez bom polskie znaki typu ąęź to wówczas ładnie się wyświetlają.

wNogachSpisz
Cytat(daros17 @ 4.03.2011, 13:07:38 ) *
Podam, że jak zapisuje np w edytorze html pad 2010 w utf-8 bez bom polskie znaki typu ąęź to wówczas ładnie się wyświetlają.

W takim razie w czym problem?
Valdi_B
Podejrzewam, że plik przygotowałeś zwykłym Notatnikiem, gdzie domyślne kodowanie to ANSI.
Zrobiłem taki eksperyment:
1. Ten sam plik zapisałem Notatnikiem w kodowaniu UTF-8 (pod inną nazwą).
2. Includuję oba pliki.

W pierwszym - zamiast znaków narodowych "krzaczki", drugi pisze się OK.

Może wejdź (nawet Notatnikiem) na ten plik i zrób "Zapisz jako..." z kodowaniem UTF-8.
daros17
@wNogachSpisz

a no taki, że chcę wykonywać tą czynność że wrzucam tekst i ładuje w odpowiednie miejsce, a nie nadgrywanie plików...

@Valdi_B
Już tak robiłem, przed chwilą znów to samo i niestety na stronie ładując include.. z plikiem text.txt nadal wywala krzaki

a jakby zrobić jakiś konwerter? Tylko czy to ma jakiś sens?

Otwierając plik text.txt na serwerze po wysłaniu formularz mam takie znaki wysńżęĽ więc problem z kodowaniem jest podczas wysyłania plików. Jak użyję np programu Gżegżółka XP i zmieniłem obecne kodowanie na utf-8 i nadgrałem pliki i są pl znaki (mowa o text.txt)

//problem rozwiązany, użyłem iconv
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.